IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Авиоиндустрията ще отчете рекордна печалба през 2018 г.

Средната цена за прелетяна миля, основен показател за доходността на компаниите, ще нарасне с 3% след лек спад

17:34 | 05.12.17 г. 2
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Авиоиндустрията ще отчете рекордна печалба през 2018 г. благодарение на подобряването на икономиките и силното търсене на пътувания, в допълнение към покачващите се цени, съобщи Ройтерс, позовавайки се на Международната асоциация за въздушен транспорт (IATA). 

Очаква се печалбата на индустрията да нарасне с 11% до 38,4 млрд. долара през 2018 г., след слабо намаление до 34,5 млрд. долара през 2017 г., прогнозира IATA.

„Изгледите все още са добри, променяйки тенденцията на осемгодишните цикли, която скоро вещае голям спад“, коментира главният икономист на IATA Брайън Пиърс.

„Вече сме на осмата година от този цикъл на въздушен транспорт, но в момента не виждаме причина да очакваме този цикличен модел да се повтори“, каза той.

След спад в продължение на шест последователни години средната цена, която пътникът плаща за прелетяна миля и съответно основен показател за доходността на компаниите, също се очаква да нарасне с 3% през следващата година след спад от 1,5% през 2017 г. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:51 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
khao
преди 6 години
доста *** коментар :):) по принцип си доста прав, макар без да искаш, но тая технология е още в много ранна фаза и по скоро няма да си жив като се слулчи и ако се случи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 6 години
Btw, и авиопроизводителите са се надрусали с поръчки за нови самолети до 2030 г., че и оттатък... И сичките ше летят на електричество, май... :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още