IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Google изтегля YouTube от редица устройства на Amazon

Спорът между двете компании ескалира, след като Google се оплака от „нереципрочност“

12:04 | 06.12.17 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Рядко срещан публичен спор в технологичната индустрия ескалира във вторник, след като Google заяви, че ще блокира приложението си за видео стрийминг YouTube от две устройства на Amazon.com Inc и критикува онлайн търговеца, че не продава хардуера на Google.

Враждата е поредната в Силициевата долина, която поставя клиентите в кръстосания огън на големите конкуренти. Amazon и Google, която е собственост на Alphabet Inc, кръстосват саби в много области – от изчислителните облаци и търсенето онлайн до продажбата на контролирани от гласа приспособления, като Google Home и Amazon Echo Show.

Залозите са високи: мнозина в технологичната индустрия очакват, че взаимодействието с компютрите чрез глас ще стане широко разпространено и не е ясно дали Amazon, Google или друга компания ще доминира в този бизнес. Пакетът от джаджи на Amazon, контролирани от глас, се продава до момента по-добре от тези на Google, сочи проучване на изследователската фирма eMarketer от тази година. Amazon има амбициите да превърне контролирането на компютри с глас в нещо естествено за хората. Но желанията ѝ са свързани и с това потребителите да правят поръчки от нейния онлайн магазин чрез гласовите асистенти. 

В свое изявление Google казва: „Amazon не продава продукти на Google, като Chromecast и Google Home, не предлага своите (Prime) видеоклипове за потребители на Google Cast и през миналия месец спря продажбата на някои от последните продукти на Nest (която е дъщерна компания на гиганта).

"Като се има предвид тази липса на реципрочност, ние вече не подкрепяме YouTube за Echo Show и Fire TV", пояснява Google. „Надяваме се, че ще можем да постигнем споразумение за скорошно разрешаване на тези проблеми".

Разбира се, изявление имаше и от Amazon, в което се казва, че „Google създава разочароващ прецедент, като селективно блокира достъпа на клиентите до отворен уебсайт".

Компанията заяви, че се надява да разреши проблема с Google възможно най-скоро, но клиентите можело да осъществяват достъп до YouTube на устройствата междувременно през интернет, а не чрез приложението.

Редица анализатори не са изненадани от този спор, коментира Ройтерс. Amazon премахна от сайта си за продажби Chromecast, телевизионния плейър на Google, през 2015 г., заедно с телевизионния плейър на Apple Inc. Amazon обясни решението си, като заяви, че иска да избегне объркване на клиенти, които биха могли да очакват услугата Prime Video да бъде достъпна за всички устройства, продавани от Amazon.

Amazon и Apple поправиха отношенията си по-рано през тази година, когато беше обявено, че Prime Video ще бъде достъпна за Apple TV. Но не това се случи с Google.

През септември Google премахна YouTube от Amazon Echo Show, което показа видеоклипове на своя сензорен екран без препоръки за видео, абонаменти за канали и други функции. По-късно Amazon отново внедри YouTube в устройството, но гласовите команди, които добави компанията, са били в нарушение на условията за използване и във вторник Google отново премахна услугата.

Fire TV ще загуби достъп до приложението на YouTube на 1 януари, пояснява Google. Amazon продава това устройство по-отдавна, отколкото Echo Show, което значи, че сега повече клиенти може да са засегнати.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:36 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още