IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пазарът на офиси под наем в Мадрид е във възход

Засилва се интересът на инвеститори от САЩ и Великобритания

12:26 | 06.12.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay.com</em></p>

Снимка: Pixabay.com

Пазарът на офиси под наем в Мадрид е във възходящ период. През първите девет месеца на годината се отчита най-силната активност на пазара на офис площи от десетилетие насам, показват данни на консултантската компания Knight Frank, цитирана от онлайн изданието worldpropertyjournal.com.

Усвояването на офис площи за периода достига обем от 359 хил. кв.м.

Възходът на испанската икономика е свързан с тази активност. Темповете на растеж на местната икономика са по-бързи в сравнение с еврозоната. Ръстът на БВП на Испания през третото тримесечие е 3,1% и се очаква да се придвижи към предкризисния връх към края на годината.

Икономическата стабилност повиши доверието в бизнеса и доведе до създаване на повече нови работни места, особено в сектора на професионалните услуги, което подкрепя и импулса на офис пазара. До края на годината се очаква усвояването на 480 хил. кв.м офис площи.

В отговор на натиска на търсенето и предлагането наемите на първокласните офиси в града продължават да се увеличават, достигайки 29,50 евро през третото тримесечие на 2017 г. Заради засиленото търсене наличността на площи се свива с 11,6%.

Строителството обаче се подобрява и през 2018-2019 г. се очакват нови 325 хил. кв.м.

Инвестиционните обеми на офис пазара в Мадрид възлизат на 928 млн. евро през първите девет месеца на 2017 г. За цялата година обемът на инвестициите ще достигне дългосрочната средна стойност, посочва компанията.

Най-силен ръст има при активността на инвеститорите от Великобритания и САЩ. Затова и делът на местния капитал на пазара пада от 74% през миналата година до 60% през тази. Засиленият интерес към покупка и намаляващото предлагане притискат доходността, която през тази година намалява до 3,75% и се очаква да спадне още през последните три месеца на годината.

Перспективите за растеж на наемите са положителни, подкрепени от силния пазар и интереса и на наематели, и на инвеститори.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:38 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още