IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Хърсев: Правителството ще продължи да тегли заеми дори при отрицателни лихви

Финансистът смята, че догодина държавните кредити ще се вземат единствено от вътрешния пазар чрез ДЦК, с които ще се покриват стари задължения

13:41 | 06.12.17 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Правителството ще продължи да тегли заеми при много ниски, дори отрицателни лихви, прогнозира пред БНР финансистът Емил Хърсев.

По думите му увеличеният кредитен рейтинг на страната допълнително намалява цената на заемите.

“Догодина правителството ще тегли заем единствено от вътрешния пазар, т.е чрез държавни ценни книжа, с които ще покрива стари задължения. През ноември имаше една емисия с отрицателна  доходност, което означава, че инвеститорите реално плащат, за да притежават държавен дълг”, посочи финансистът.

Според Емил Хърсев увеличената финансова стабилност и „способност на издателя, в случая България, води до намаляване на лихвите, които издателят плаща по своите ценни книжа”.

“Нормално е във вътрешните емисии да видим една отрицателна, макар и леко отрицателна доходност по държавните ценни книжа на България", смята той.

Запитан дали е по-изгодно за банките да инвестират в държавен дълг с отрицателна доходност, или да държат свръхрезервите си при лихва минус 0,6% в БНБ, Хърсев заяви, че това е въпрос на сметка от кое ще загубят по-малко.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:10 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
Тава е
преди 6 години
Още едно доказателство за пълната некадърност и свръх алчност на политици и администратори в държавният апарат. За съжаление "крушата не пада по-далече от дървото", или Българските политици винаги в нашата история се хващат за потъвашият кораб, или САЩ и ЕС са образец как се срива обществената производителност, как превръщат човеците в роби...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
Иван Митев
преди 6 години
Правителството взима нови заеми за да покрие щетите от създаващото щети държавно прилагане на парите.Ако не се допускаше създаващото щети държавно прилагане на парите, държавата нямаше да има сегашните дългове.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още