IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Доналд Тръмп призна Йерусалим за столица на Израел

Американският президент заяви, че това е от най-голям интерес за САЩ и за постигането на мир между Израел и Палестина

20:42 | 06.12.17 г. 15
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Американският президент Доналд Тръмп официално призна днес, че Йерусалим е столицата на Израел въпреки предупрежденията и препоръките на редица световни лидери, че ходът би довел до нови раздори между Израел и палестинците.

"Реших, че е време официално да призная, че Йерусалим е столицата на Израел", заяви Тръмп пред журналисти в Белия дом. "След повече от две десетилетия на откази [това да бъде направено], сега не сме по-близо до трайно мирно споразумение между Израел и палестинците".

Ходът днес бележи началото на нов подход в израелско-палестинския конфликт, заяви американският президент, допълвайки, че това е от най-голям интерес за САЩ и за постигането на мир между Израел и Палестина.

Днес Йерусалим е дом на съвременното израелско правителство, израелския парламент, на министър-председателя и президента, на върховния съд и на множество правителствени агенции, каза Тръмп, и според него затова и столицата трябва да е именно там. "Йерусалим е сърце не само на три велики религии, но и сърцето на една от най-успешните държави в света", допълни той.

На фона на призивите на редица лидери, включително еврокомисаря по външните въпроси Федерика Могерини, да не прави изказването си, тъй като то вероятно ще доведе до ново напрежение между Израел и Палестинците, Тръмп заяви, че Йерусалим трябва да остане свещено място за трите небесни религии.

Американският президент допълни, че не взема позиция с окончателно решение по отношение на израелско-палестинския конфликт, включително по оспорваните граници, и заяви, че САЩ остават ангажирани да се достигне до мирно споразумение, което да е приемливо и за двете страни.

"Готов съм да подкрепя решение с две държави, ако и двете страни искат това", заяви той.

В изказването си Тръмп обяви още, че посолството на САЩ също ще бъде преместено от Тел Авив в Йерусалим.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:44 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 15 rate down comment 7
comet
преди 6 години
Съюзът обаче предполага взаимно уважение! Какъв съюз с хора които от деца (болшинството от тях) са надъхвани, че са богоизбрани да управляват останалия (християнски, мюсулмански, ..., все неюдейски) свят. Тези деца като пораснат са обречени да са вечно нещастни, ако не са изпълнили каквото са им набивали в главите (че по рождение и религия заслужават да са вечните облагодетелствани). Те са готови на всякакви компромиси (с моралните общочовешките ценности) само и само да постигнат/получат (от световните ционистки мафиоти каквото техните родители-евреи са им надъхали като деца. ... Разбира се, има и много обикновенни евреи по света, които добре съзнават и се борят срещу за каквото се опитват да ги използват ционистите. ... Но всичко започва и свършва с това, дали човек се изживява като богопомазан над другите (като постоянно създава проблеми че е неоценен) или приема че е равен с другите (и се интегрира в обществото без да се натрапва). И това се възпитава още докато е дете!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 11 rate down comment 11
Sakamano
преди 6 години
Аз няма да оттегля критиките си към Тръмп, тъй като те са основателни, но все пак го поздравявам за това решение. САЩ е длъжен да подкрепя съюзниците си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 15 rate down comment 15
bgMan
преди 6 години
Едно изпълнено предизборно обещание въпреки че почти целият останал свят е против това!!!Оттеглям си всички критики и негативни коментари по адрес на Тръмп. Тоя излезе много корав и решителен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 21 rate down comment 1
ДХДО
преди 6 години
Хахаха ... ха ... и какво викате, Пyтин бил се намесил в избора на доналд дък ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още