IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ердоган поиска актуализиране на договора за границата с Гърция в Егейско море

Турският президент поиска и връщането на осмината турски военни, които поискаха укритие в Гърция след опита за преврат през 2015 г.

09:49 | 07.12.17 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Преди историческата си двудневна визита в Атина, която започва днес (7 декември), турският президент Реджеп Тайип Ердоган поиска преразглеждане на Договора от Лозана, който чертае границата между двете държави в Егейско море, както и връщането на осмината турски военни, избягали в Гърция след опита за преврат в Турция през 2015 година.

Преразглеждането на собствеността на островите в Егейско море ще бъде от полза и за Турция, и за Гърция, убеден е Ердоган в интервю за Skai. Договорът от Лозана е подписан през 1923 година.

"Мисля, че с течение на времето всяко споразумение се нуждае от преразглеждане и Договорът от Лозана се нуждае от "напудряне", наречете го ревизия, ако искате", каза турският президент.

Споровете за границата между двете страни са дългогодишни и периодично се активизират след провокации от страна на турски военни, навлизащи в гръцкото въздушно пространство и морска граница.

В същото време гръцкият премиер Алексис Ципрас коментира в интервю за Анадолската агенция, че Договорът от Лозана трябва да бъде спазван и призова за намаляване на напрежението в Егейско море. След турска провокация в началото на годината той обясни, че няма "сиви зони" в Егейско море

Атина ще поиска гаранции, че Турция ще спазва споразумението с ЕС за ограничаване на бежанската вълна, а по отношение на икономическите връзки разговорите по време на историческата визита ще се водят в областта на енергетиката, търговията и транспорта, пише "Катимерини".

Ердоган е първият турски лидер, който ще посети официално Гърция в последните 65 години, припомня гръцкото издание. В тази връзка мерките за сигурност в Атина са забележителни - центърът на града е буквално блокиран от 2,5 хил. военни.

Очаква се турският президент да кацне в гръцката столица преди обяд, а срещата му с гръцкия премиер Алексис Ципрас е насрочена за 13 часа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:53 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 3 rate down comment 1
bgMan
преди 6 години
Каквито и мерки да вземаме нямаме шанс с този.Добре че поне руснаците и европейците имат значителни инвестиции тук и ще си ги пазят, няма да ги подарят на Ердоган ако тръгне да прави по-големи глупости. Този наглец наскоро си поиска и Крим. Преди това пък накара Азербайджан да предизвика малък военен конфликт близо до източната граница на Русия и в него изпробва най-съвременните военни дронове закупени преди това от Израел.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 0
evtimvz
преди 6 години
Следващата е Бългаия. Затова, бързи мерки. На самолети и танкова няма да ги бием. Както писа и Шаламанов - ограждения и минни полета по границата и съвременни ракетни комплекси земя-земя, и земя-въздух. Допълнително, далекобойни оръдейни комплекси. Създаване на Европейска армия и ангажимент на големите, Франция и Германия с техника, специалисти и жива сила. Не си правете илюзии, че ако му се подмазваме той ще е снизходителен. Явно ние ще сме най-големите потърпевши.И най-важното, и най-малкия сигнал за напрежение сред граничното население - мерки веднага!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 16 rate down comment 2
bgMan
преди 6 години
Нагъл ислямски фанатик!Въпрос на време е да си поиска обратно всичко до Виена и до Крим ама накрая хубаво ще гризне дръвцето подобно на Саддам Хюсеин и Муамар Кадафи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още