IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Индустриалното производство в Германия се понижава два поредни месеца

Динамиката се дължи на това, че повече работници в сектора са си взели допълнителни почивни дни

11:30 | 07.12.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Индустриалното производство в Германия се понижава втори пореден месец през октомври, съобщава Bloomberg. Динамиката се дължи на това, че повече работници в сектора са си взели допълнителни почивни дни.

Спадът възлиза на 1,4% на месечна база, а през септември понижението беше 0,9 на сто, сочат данните на министерството на икономиката в Берлин. Показателят обикновено е волатилен, а прогнозите в проучването на Bloomberg за октомври бяха за 0,9% ръст.

На годишна база индустриалното производство расте с 2,7%.

В сряда други данни показаха, че фабричните поръчки в Германия растат трети пореден месец през октомври, тъй като износителите извличат полза от високото търсене извън еврозоната.

Тъй като бизнес доверието е на рекордно високи нива, централната банката Бундесбанк прогнозира, че инерцията ще се задържи и през последното тримесечие на годината, а и след това.

Bloomberg посочва, че през октомври е имало два национални празника и много служители в индустриалния сектор са си взели допълнителни почивки, което е довело да значителен спад в продукцията, пише в изявлението на министерството.

При промишлеността спадът е 2%, а производството на енергия расте с 5,1%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 17:10 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още