IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Канадската централна банка остави основната лихва без промяна

Вниманието на пазарните участници днес ще бъде насочено към изявлението на председателя на Европейската централна банка Марио Драги

12:02 | 07.12.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР – Калин Георгиев

На последното си заседание тази година Канадската централна банка запази основния лихвен процент без промяна на ниво от 1%. От банката съобщиха, че последните икономически данни подкрепят прогнозите за умерен ръст на икономиката. От институцията подчертаха силното подобрение при заетостта, както и по-високите нива на заплащане. В същото време темпът на инфлация също бележи подобрение в съответствие с прогнозите на банкерите. Въпреки силните резултати при заетостта някои членове на Управителния съвет на банката изразяват мнението, че е налице застой в пазара на труда.

От Канадската банка заявиха още, че настоящата парична политика е подходяща спрямо сегашната икономическа конюнктура в страната. Въпреки че пътят напред е към повишение на лихвените нива и затягане на паричната политика, централните банкери ще се ръководят от предстоящите данни за инфлацията, както и от нивото на заплащане в страната.

Инвеститорите разчетоха тона на Канадската банка като предпазливо, но по-малко агресивно в сравнение с предишната среща. Това доведе до поевтиняване на канадския долар. Малко след обявяването на решението двойката USD/CAD се повиши до почти 1,2750. Доларовият индекс, който показва изменението на щатската валута спрямо кошницата от шест основни валути, нарасна с 0,25% до 93,61 пункта.

"Доларът успява да намери подкрепа в очакванията на голяма част от пазарните участници, че Конгресът на САЩ ще гласува промените в данъчното законодателство в рамките на настоящата година", коментира Сайрин Харали, валутен стратег в Mizuho. Британският паунд отстъпи с половин процент, достигайки 1,1790 долара за паунд. Това е най-ниското ниво за британската валута за последната една седмица. 

Златото поевтиня на фона на силното представяне при долара, задържайки се близо до 2-месечно дъно. Спот цената на благородния метал се понижи с 0,11% до 1 264,78 долара за тройунция, докато фючърсите със срок на доставка през месец февруари отчетоха лек ръст от 0,17%, завършвайки сесията на нива от 1 267,10 долара за тройунция. През ноември златото се търгуваше в най-тесния си ценови рейндж за последните 12 години.

Допълнителен натиск върху метала оказва и предстоящото заседание на Федералния резерв, което ще се проведе другата седмица. Прогнозите са, че Американската централна банка почти сигурно ще вдигне лихвите с 25 базисни пункта. "В краткосрочен план златото остава под натиск, тъй като пазарите са фокусирани върху ходовете на Фед през следващата година.

Прогнозите са глобалната икономика да продължи възходящия си тренд, а това определено са неблагоприятни новини за цената на златото", коментира Доминик Шнайдер, който е анализатор в UBS Wealth Management в Хонконг. Фючърсите върху среброто отстъпиха с 0,75% до 15,97 долара за унция. Най-слаб резултат записа платината, която загуби почти процент и половина от стойността си, затваряйки на ниво от 902,40.

Петролът поевтиня с повече от 2% в сряда, след като последните данни показаха рязък скок при запасите от рафинирано гориво. Това предполага понижение при търсенето, в резултат на което цената на американския лек суров петрол завърши сесията със спад от 2,88% до 55,96 долара за барел.

Фючърсите на сорт Брент отстъпиха с 2,6% или 1,63 долара, завършвайки сесията на ниво 61,22 долара за барел. Черното злато реагира негативно на новината, че производството на американски петрол е достигнало 9,7 млн. барела, което е нов седмичен рекорд. Американските добиви са нараснали с 15% от средата на 2016 г. насам. А това поражда притеснения в инвеститорите, тъй като поставя под изпитание усилията на страните от ОПЕК да ребалансират петролния пазар.

Руският енергиен министър Александър Новак заяви, че е все още рано да се говори за отмяна на петролното споразумение за ограничаване на добивите от страна на ОПЕК. Според Новак отмяната на споразумението ще стане плавно. Междувременно анализатори от Goldman Sachs коментираха, че увеличаването на производството на щатски петрол ще бъде компенсирано от увеличаване на ръста на търсенето през 2018 г.

Водещите американски индекси записаха смесено представяне. Dow Jones спадна с 0,16%, докато S&P 500 остана почти без промяна на ниво от 2 629,27. Технологичният Nasdaq поскъпна с 0,21% до 6 776,38 пункта, подкрепен от силното представяне на акциите на Facebook, които завършиха деня с ръст от почти 2%. На седмична база технологичният сектор отбелязва понижение от половин процент. В същото време финансовият сектор отчита ръст от 1,4% за последната седмица.

Фондовите пазари в Европа също имаха смесени резултати. С най-силно представяне бе FTSE 100, който се повиши с 0,28%. На другия полюс беше германският Dax 30, който загуби 0,38% от стойността си, затваряйки на ниво от 12 998,85 пункта. Френският САС 40 завърши сесията без изменение за деня на 5 374,35. Акциите на компаниите от технологичния сектор спаднаха с повече от половин процент, след като по-рано през деня успяха да се повишат с един процент. Британската Hammerson съобщи намерението си да придобие Intu Properties. Очаква се стойността на сделката да достигне 3,4 млрд. паунда (4,56 млрд. долара).

Вниманието на пазарните участници днес ще бъде насочено към предстоящото изявление на председателя на Европейската централна банка Марио Драги, което е насрочено за 18.00 часа. Сред другите по-важни новини от икономическия календар се открояват данните за брутния вътрешен продукт на еврозоната, които ще бъдат обявени в 12.00 часа. Икономистите очакват на годишна база БВП на валутния съюз да остане без промяна на 2.3%. В 15.30 часа ще бъде обявена информация за новоподадените молби за помощи при безработица. 

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР – Здравко Пиринлиев

EUR/JPY

На 4 декември коментирахме: “Двойката се намира към върховете на консолидационна фаза. Чисто фундаментално, не се очаква дата, която да пробие съпротивата от 134,30. Възможно е да видим поевтиняване до нивото от 131,83. “
Двойката регистрира очакваното поевтиняване. Към момента е добре да затворим 70% от експозицията, тъй като е възможно да видим по-задълбочена корекция. Останалите ще оставим отворени до крайния таргет 131,83.

CAD/JPY

На 4 декември писахме: “Канадската валута регистрира силен възходящ импулс по време на петъчната сесия след публикуването на серия от положителни данни за икономиката. Чисто технически, цената ни дава добра възможност за покупки след реализиран пробив на вертикалната съпротива. Ценовото движение има потенциалът да достигне до зоната от 91.13, преодолявайки междинните нива на съпротива.“

Вчерашното решения за лихвата на Канадската централна банка беше отчетено от пазара като мечи сигнал. Идеята за дългосрочни покупки обаче все още остава валидна. Ако видим пробив на нивото около 86,88, ще се затвърди низходящо движение на пазара и покупките ще отпаднат.

EUR/GBP

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 14:52 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още