IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЧЕЗ Разпределение стартира проект за дистанционен отчет за 50 млн. евро

Компанията планира да инвестира 90 млн. лева в развитие на мрежата в Западна България през 2018 г.

12:15 | 07.12.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Investor.bg</em></p>

Снимка: Investor.bg

През 2017 година инвестиционната програма на ЧЕЗ Разпределение достигна до рекордните за компанията 130 млн. лева. През следващите години сумите, които компанията влага за развитие в енергийната мрежа на Западна България, ще бъдат по-малки, но не значително по-малки. Това коментира регионалният мениджър на ЧЕЗ България Карел Крал пред журналисти.

През 2018 година плановете са да бъдат инвестирани около 90 млн. лева. Размерът на инвестиционната програма ще бъде одобрен от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) през пролетта на следващата година.

Част от тези средства ще бъдат насочени към пилотен проект за дистанционен отчет, който стартира от Перник. През следващите пет години ЧЕЗ Разпределение смята да вложи 50 млн. евро за подмяна на електромери, а дейностите ще бъдат съпътствани и с модернизация на мрежата на ниско напрежение. Освен в Перник, електромери с дистанционен отчет ще бъдат слагани и в по-трудно достъпните зони на София.

През 2018 година ще бъдат сменени 180 хил. електромера, уточни още Крал.

По-рано днес компанията официално финализира работата по подмяната на 110-киловолтовия кабел "Енос" в София. Това е най-мащабният й проект за 2017 година и е на стойност 3,2 млн. лева.

Реализацията на този проект удвоява капацитета на мрежата и подобрява захранването в девет столични района.
През 2017 година планираме подмяната на още един 110-киловолтов кабел - в Драгалевци, анонсира още Карел Крал по време на церемонията, на която присъства чешкият посланик Н. Пр. Душан Шраух и зам.-кметът по финансовите въпроси на София Дончо Барбалов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:03 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още