IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Над 5 хил. български селища могат да искат европари за безжичен интернет

Първият конкурс от инициативата се очаква да бъде обявен догодина

15:22 | 07.12.17 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията (МТИТС) изрази подкрепа за участие на повече селища, независимо от тяхната големина, в инициативата за безплатен достъп до безжичен интернет WiFi4EU.

Над 5 хил. български градове и села, където няма безплатен достъп до публична интернет мрежа, ще могат да кандидатстват за финансиране пред Европейската комисия (ЕК), съобщиха от ведомството.

Инициативата Wifi4EU ще осигури до 2020 г. безплатен достъп до световната мрежа на жителите и туристите на 8 хил. местни общности в Европейския съюз (ЕС).

Първият конкурс се очаква да бъде обявен през 2018 г. Общинските ръководства трябва да предложат място, където ще се предоставя безжичен интернет – административна сграда, общинска болница, библиотека, площад или парк.

Инициативата беше обсъдена на поредица от срещи между министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски и комисаря по цифровата икономика и общество Мария Габриел. По време на тези разговори беше подчертано, че е изключително важно да има баланс в географското разпределение на европейското финансиране.

МТИТС участва активно през последната година в подготовката на инициатива за безплатен достъп до интернет и съдейства за постигане на благоприятно за страната ни разпределяне на средствата. През 2017 г. в поредица информационни дни експерти от министерството разясняваха на общините и заинтересованите оператори условията на процедурата за кандидатстване, които са известни към момента.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:31 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още