IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономиката на ЕС и еврозоната леко забавя ръста си през третото тримесечие

На тримесечна база БВП се е увеличило с по 0,6% и в двата региона

12:51 | 07.12.17 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Икономиката на Европейския съюз се е разраснала с 0,6% през третото тримесечие на 2017 г. на тримесечна база, сочат сезонно коригираните данни на Евростат. Цифрите показват, че икономиката на ЕС леко забавя растежа си спрямо второто тримесечие на годината, за което последните данни на статистическата агенция показаха растеж от 0,7%.

На годишна база брутният вътрешен продукт на ЕС се разширява с 2,6% през третите три месеца на годината. В сравнение с миналата година икономиката все пак показва леко ускорение спрямо предишното тримесечие, когато ръстът на годишна база бе от 2,1%.

Ситуацията по отношение на еврозоната е аналогична. Икономиката там се е разраснала също с 0,6% на тримесечна база и с 2,6% на годишна база. През предишните три месеца ръстът бе от 0,7% в сравнение с първите три месеца на годината и от 2,4% спрямо второто тримесечие на 2016 г.

Сред страните членки на ЕС най-голям ръст на БВП през третото тримесечие на 2017 г. на тримесечна база отчита в Румъния (2,6%), Малта (1,9%), Латвия (1,5%) и Полша (1,2%). Икономиката се е свила в Дания – с 0,6%, а в Литва остава без промяна на ниво от 0,1%.

На годишна база Румъния е на първо място, като икономиката ѝ се е разширила със забележителните 8,6% за периода от юни до септември. Веднага след нея са Малта с ръст от 7,7% и Латвия с 6,2%. Най-слаби резултати отчитат Дания и Гърция с растеж от 1,3%.

За България данните сочат растеж от 0,9% на тримесечна база и 3,9% на годишна база, което отговаря на оценките на Националния статистически институт, публикувани във вторник.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 21:43 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 1
Иван Митев
преди 6 години
Същественият проблем на Европейския съюз (ЕС) е неправилното прилагане на еврото.При запазване на грешката ЕС е с нарастващ потенциал за дългови кризи и с тенденция на разпад.Заниженият основен лихвен процент на Европейската централна банка за кратко забавя началото на кризи. Също, много кризи се отлагат, защото с нови заеми правителствата на държавите членки на съюза заплащат възникналите щети. Подходът е с малък ефект и с възможно увеличение на вредите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още