IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Международните валутни резерви на България намаляват с 9,5% през октомври

Една от причините е свиването на банковите резерви с 30,7% към края на десетия месец от годината спрямо септември

15:45 | 07.12.17 г. 4
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Международните валутни резерви на България намаляват през октомври с 9,5% спрямо септември, като достигат 22,2 млрд. евро. Това става ясно от месечния обзор на българската икономика за октомври, изготвен от Министерство на финансите.

Според анализа причината за спада е свиването на банковите резерви с 30,7% за десетия месец от годината спрямо деветия. Това отразява и прилагането на по-висок отрицателен лихвен процент върху свръхрезервите на банките, уточняват от Министерството.

Другият компонент, който има отрицателен принос за месечното изменение, са банкнотите и монетите в обращение, които намаляват с 1,2% за месеца.

Годишният растеж на резервите също е отрицателен. В края на октомври те се свиват с 4,3% спрямо година по-рано, въпреки че банкнотите и монетите в обращение и задълженията към други депозанти се увеличават съответно с 11,4% и 29,1% на годишна база, докато годишното изменение на банковите резерви е отрицателно. Те се свиват с 18,1% спрямо октомври 2016 г., посочва се в обзора.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 14:52 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 6 rate down comment 2
fri
преди 6 години
Как ще ги стигнем хамериканците,че и задминем дори?...(Тодор Колев)хахаха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 8
tyu
преди 6 години
Добри резултати, но ако БНБ смъкне лихвата на резервите на по-добри за държавата ни нива около -2% или дори -3%, тогава може да се постигнат още по-добри резултати. Хем ще имаме евтино финансиране за държавата ни за което ще
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 11
ert
преди 6 години
Браво, ето че при нас отрицателната лихва дава резултати, реално много добър резултат дори само последния месец да гледаме. Дано все така да продължава за да се посигнат целите поставени от минфина ни г-н Горанов.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 22 rate down comment 7
caller
преди 6 години
Много рязко, много. Това е почти 10%, колкото е плоския данък. Да не стане и валутния борд плосък?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още