IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК спря наказателна процедура срещу България, но я изпраща на съд по други две

Страната ни има и срок от два месеца да транспонира европейските правила за пране на пари, отбелязват още от Брюксел

13:32 | 07.12.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Европейската комисия прекратява процедура за неизпълнение на задълженията на България като член на ЕС, но изправя страната на съд по други две, както и поиска страната да имплементира европейските правила за пране на пари, става ясно от декемврийския пакет с решения по нарушения на членовете, изготвен от Брюксел.

От Комисията са установили, че страната ни вече изпълнява задълженията си по автоматичен обмен на информация между данъчните органи в общността. С тези правила се ограничават случаи на укриване на данъци, пишат от ЕК.

Прегледите обаче са показали, че страната ни, заедно с още седем държави, не е изпълнила своите задължения по имплементиране на Директивата за пране на пари. По тази причина от Брюксел настоятелно призовават България, Кипър, Гърция, Люксембург, Малта, Холандия, Полша и Румъния да изпълнят своите задължения.

Крайният срок за транспониране на европейското законодателство в тази област изтече през юни 2017 година. ЕК призовава страните да приведат националните правила в съзвучие с европейските в срок от два месеца, ЕК ще сезира Съда на ЕС.

Процедурата по изправяне пред Съда вече е задействана по два казуса - за неизпълнение на европейското законодателство в областта на морската политика и за колективното управление на авторски права.

По отношение на морската политика пред съда са изправени България, Финландия и Гърция. Крайният срок за транспонирането на правилата изтече през септември 2016 година. В случая за България Брюксел ще поиска глоба от 14 хил. евро на ден от постановяването на съдебното решение до пълното транспониране на директивата.

По отношение на правилата за авторските права санкцията, която грози България, е в размер на малко над 19 хил. евро на ден. Пред съда по този казус са изправени още Люксембург, Румъния и Испания. Държавите членки имаха време до април 2016 г. да съобразят националното си законодателство с европейските правила.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:55 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още