IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК няма да удължава срока за преговорите за Brexit

Тереза Мей трябва до неделя (10 декември) да представи предложение за сделката между Брюксел и Лондон

16:03 | 07.12.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Европейската комисия (ЕК) няма да удължава крайния срок за преговорите по Brexit. До неделя, 10 декември, британският министър-председател Тереза Мей трябва да се върне в Брюксел, за да представи предложение по сделката за развода, съобщава Ройтерс.

Говорителят на председателя на ЕК Маргаритис Схинас заяви пред репортери, че обсъжданията продължават след неуспешната визита на Мей в понеделник, която се провали заради възражения на съюзниците от Северна Ирландия. „Засега няма бял дим“, каза той.

„Готови сме да приемем министър-председателя Мей във всеки един момент, когато са готови“, добави той. „Това ще трябва да се случи тази седмица. В същата сграда ще работим цяла седмица, 24 часа в денонощието, и седмицата ни включва и неделя“, допълни той.

Схинас допълни, че твърденията, че преговорите могат да продължат и следващата седмица са погрешни. Според него лидерите на ЕС имат нужда от време след офертата за Мей, за да подготвят среща на високо равнище по Brexit следващия петък, на която може да се договорят да дадат старт на втората фаза от преговорите – по търговските отношения след Brexit. Лидерите се събират в понеделник, за да започнат подготовката.

По-рано днес Ройтерс съобщи, че Великобритания е очертала детайлите по правата на гражданите след Brexit в нов документ.

Документът е бил подготвен на базата на договорката, която Мей щеше да подпише в понеделник, преди възраженията на съюзниците ѝ от Северна Ирландия да доведе до отлагането на процеса заради опасения около плана за запазване на регулаторен режим между провинцията и ЕС, за да не се стига до „твърда“ граница на острова.

Документът включва и искания на парламента, който трябва да одобри всяко споразумение. Сред тях са ограничаване на британските ползи от всяко бъдещо споразумение и настояването Лондон да се придържа към Европейската конвенция по правата на човека. Настоява се и Великобритания автоматично да приема всяко ново законодателство на ЕС, което бъде прието по време на преходния период след март 2019 г.

В проекта не се споменава една от обсъжданите в ЕС точки тази седмица – Европейският съд да няма контрол над правата на гражданите на ЕС след определен период. Двама източници казват, че компромис от 10 години – между исканите пет от Великобритания и исканите 15 от ЕС, ще бъде най-вероятното решение.

Резолюцията на парламента подробно описва правата на гражданите, най-вече по въпроси, по които правителството се противопоставяше на исканията на законодателите.

Едно от тях е, че „основните членове на семейството и лица в трайни връзки, които в момента живеят извън Великобритания, ще бъдат защитени от споразумението за оттегляне, като това важи и за децата, родени в бъдеще и извън Великобритания“.

„Правата на гражданите ще бъде гарантирани чрез декларативна, лека, пропорционална процедура, състояща се от една форма на семейство“, казва се в резолюцията. Така тя донякъде разглежда оплакванията на законодателите, че може да се стигне до разходи за стотици евро за семействата, които трябва да подадат няколко декларации. Депутатите все пак искат процедурата да бъде безплатна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:23 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още