IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК кани 40 компании за пазарния тест за продажбата на ТЕЦ-ове в Гърция

Интересът на инвеститорите може и да е незначителен на фона на целите за декарбонизация на ЕС

16:40 | 07.12.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Европейската комисия (ЕК) ще покани 40 енергийни компании за участие в пазарния тест за продажбата на въглищни електроцентрали в Гърция, съобщава Ana Mpa. Продажбата е част от усилията на кредиторите на южната ни съседка да бъде намален държавният дял в енергийния сектор.

По информация на агенцията ще бъдат търсени компании от САЩ, Япония, Китай, Чехия, Полша и от вътрешния пазар. От ръководството на PPC канят и големите енергийни потребители в страната да участват в пазарния тест.

Не е ясно обаче доколко успешна може да бъде тази операция на фона на амбициозните цели за декарбонизация на европейската икономика и новите екологични норми точно за големите горивни инсталации. Само преди дни един от ключовите играчи - американската AES, която оперира и в България, съобщи, че се отказва от въглищата и променя фокуса си към зелените технологии.

С пазарния тест ще бъде проверен инвеститорския интерес за всички въглищни централи, които са част от активите на държавната PPC, макар че ТЕЦ-те, които трябва да бъдат продадени, не се променят - две край Мегалополи и ТЕЦ "Мелити" I край Флорина, както и разрешително за строеж на ТЕЦ "Мелити" II.

Като част от усилията, които Атина трябва да положи в областта на енергетиката, е и продажбата на дял от 17% от държавната РРС, която има монопол в сектора, допълва "Катимерини".

Правителството трябва да представи в парламента плановете си за раздържавяването в сектора, за да може да наеме консултант за продажбата на дяловете на държавните компании.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:52 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още