IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Швейцария няма да променя лихвите поне до септември 2018, смятат анализатори

Прогнозите са, че централна банка ще запази и депозитната лихва на ниво 0,75% на заседанието си следващата седмица

17:36 | 07.12.17 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Швейцарската централна банка ще запази лихвите без промяна на заседанието си през следващата седмица и по всяка вероятност ще се придържа към определението си за франка като „значително надценен“ въпреки по-добрите икономически перспективи и поевтиняването на валутата. Това показва проучване на агенция Ройтерс.

Регулаторът ще задържи диапазона на междубанковия лихвен процент на ниво -1,25 до -0,25%, смятат всички 28 анкетирани анализатори. Нито един от тях не очаква промяна в лихвите в Швейцария до септември 2018 г.

Прогнозите са, че централна банка ще запази и депозитната лихва на ниво 0,75% след заседанието на 14 декември. 

И двете лихви, които са на отрицателна територия, имат за цел да отблъснат инвеститорите от франка, който се счита за валута убежище. Те не са променяни от януари 2015 г., когато регулаторът премахна тавана на обменния курс на франка. Той се понижи от 1,072 франка за евро в началото на годината до 1,17 франка за евро този месец.

Швейцарската икономика нараства с 1,2% на годишна база през третото тримесечие, ускорявайки се след слабото второ тримесечие.

Въпреки отслабването на франка повечето анализатори очакват банката да се придържа към тона, че валутата е надценена.

Като цяло прогнозите са, че швейцарската централна банка няма да променя лихвите, докато Европейската централна банка (ЕЦБ) не повиши своите лихви. „Франкът все още е прекалено силен, за да може регулаторът да се чувства добре с повишаване на лихвите преди ЕЦБ“, коментира икономистът от Credit Suisse Максим Ботерон.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:28 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още