IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пробивът в преговорите за Brexit избута паунда на 6-месечен връх спрямо еврото

Трендът е възходящ и при индекса FTSE 100 на борсата в Лондон, който обикновено се движи обратно на лирата, коментира анализатор

15:41 | 08.12.17 г. 1
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Британският паунд поскъпна с 0,02% до 1,1447 евро, като сумата е 6-месечен връх, съобщава Ройтерс. Поскъпването на валутата идва, след като Европейската комисия и Великобритания постигнаха достатъчен напредък по преговорите за Brexit в първата им фаза и препоръката към Европейския съвет е да се премине към следващата фаза с разговори за бъдещите отношения между съюза и Лондон.

Политическото значение на напредъка в разговорите за Брекзит е огромно и дори наблюдаваме възходящ тренд и при индекса FTSE 100 на борсата в Лондон, който обикновено се движи обратно на лирата"", обясни Вираж Пател, валутен стратег на ING, пред Ройтерс. Бенчмаркът се покачва с 0,54%, като достига 7360,19.  

Друг анализатор коментира, че пазарите предпочитат споразумение без значение колко скъпо е то, отколкото сценарий, при който няма сделка. До края на търговията в петък паундът може да получи допълнителна подкрепа от индекса за ръста на продукцията в производството на Великобритания.

На валутните пазари в петък влияние оказаха и силните икономически новини от Китай и Япония. Ръстът на китайския износ достига 8-месечен връх, а Япония ревизира данните си за БВП през третото тримесечие до 2,5% от предварителните оценки за 1,4%.

На валутните пазари доларовият индекс, който измерва силата на валутата срещу 6 други валути, се покачи до 93,821. Доларът поскъпна спрямо йената с 0,34% до 113,48 йени. Цената на еврото също се повиши спрямо йената и 1 евро се разменяше за 133,25 йени.

Данните са актуални към 15:00 часа
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:58 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 3
vzhekoff
преди 6 години
хахаха - това е защото според друга журналистка от "Инвecтop.6г" Великобритания била "капитулирала" ... Онази Деляна просто ни умори с пропагандни глупости.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още