IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Газпром": Основните договори за "Северен поток" 2 са подписани

В руската компания са убедени, че проектът ще бъде реализиран навреме въпреки трудносите, които готви Брюксел

19:21 | 08.12.17 г. 1
<p>
	Проектът &quot;Северен поток&quot;. <em>Графика: &quot;Газпром&quot;</em></p>

Проектът "Северен поток". Графика: "Газпром"

Основните договори - за материали, оборудване и услуги, необходими за изграждането на разширението на "Северен поток" вече са подписани, съобщи "Газпром" чрез на сайта си. От компанията отчетоха как се развива проектът на този етап.

Според съобщението подготовката за началото на строителството е в ход. В момента се работи по оформяне на документацията за разрешителното за строеж. На държавните органи в Германия, Дания, Финландия и Швеция са представени резултатите от Оценката за въздействие върху околната среда (ОВОС), посочват от "Газпром".

В тези държави е подадено и искане за получаване на разрешително за строеж в съответните участъци на газопровода.

В компанията са уверени, че проектът ще бъде реализиран навреме и газопроводът ще бъде въведен в експлоатация до края на 2019 година, въпреки трудностите, които се очертават в ЕС около съоръжението.

Страните от общността нямат единна позиция дали газопроводът трябва да бъде изграден. Опасенията са, че той ще увеличи влиянието на Русия върху европейския енергиен пазар.

Европейската комисия настоява да получи мандат от всички страни в ЕС и да проведе преговори с Москва за разширението сегасъществуващия газопровод по дъното на Балтийско море.

Междувременно беше прието и ново законодателство, според което всички газопроводи, влизащи в ЕС, ще трябва да отговарят на всички европейски правила. В "Газпром" пък имат опасения, че санкциите на Запада могат да блокират работата им по новите енергийни проекти. Заплаха има и за вече реализираните и въведени в експлоатация съоръжения.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:59 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
Ferry
преди 6 години
"....вече са подписани, съобщи "Газпром" чрез на сайта си. От компанията отчитоха как се развива проектът на този етап...."bezdarni psevdojurnalistcheta
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още