IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Десет години криза накара гърците да спрат да мечтаят

Икономиката на страната видимо се подобрява, но хората не усещат промяната и не вярват, че нещата ще се оправят в краткосрочен план

21:52 | 08.12.17 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

След почти десет години на рецесия и ограничения гръцката икономика показва признаци на съживяване, но гърците вече спряха да мечтаят за бъдещето, пише в коментар CNBC.

През последните три тримесечия Гърция записва икономически растеж и очаква 2017 година да приключи с 1,6% повишение на брутния вътрешен продукт (БВП), тоест първата година, в която страната се отървава от рецесията.
Прогнозите са, че през 2018 година позитивния тренд ще се задържи и икономическият растеж ще достигне 2,5%, а Гърция се сложи край и на спасителните програми, в чиято спирала беше затънала в последните години.

Хората по улиците на Атина обаче не вярват, че ситуацията ще се оправи в краткосрочен срок. "Не мечтаем. Добре сме, продължаваме живота си и знаем, че не живеем в бедност", коментира Ева Павлопуло пред CNBC. 29-годишната студентка обаче разказва, че всяка възможност за подобряване на уменията - учене на втори език, например, е много ограничена.

Самата Павлопуло в момента учи в своята втора магистратура, надявайки се че това ще увеличи шансовете си да намери по-добре платена работа. В момента тя работи за 1000 евро, които не са достатъчни, за да напусне дома на родителите си.

Безработицата, особено сред младите хора, е един от най-сериозните проблеми за Гърция. През 2016 година 47,3% от младежите под 25 години са без работа. Това е около два пъти повече спрямо средното за еврозоната.

Повечето гърци, особено работещите в частния сектор, си пожелават за 2018 година да не се притесняват, че ще останат без работа. Безработицата в страната намалява, но е на ниво от малко над 20% от трудоспособното население. Общо броят на заетите в публичния сектор е намалял с 26% между 2009 година и 2015 година, посочва още CNBC.

Паралелно намаляват и доходите и не само младежите са принудени да живеят със своите родители. Йоргос Фонуракис, мениджър в хотел в Атина, коментира, че заплатата му е намаляла от 3 хил. евро на едва 800 евро и вече не може да плаща ипотеката си.

През 2012 година 40-годишният мъж се е върнал отново в дома на родителите си. От лятото на 2016 година вече работи на друго място и нещата при него изглеждат доста по-добре, основно и заради ръста в сектора на туризма.

Всъщност именно туризмът е светлият лъч в Гърция. През първите девет месеца на 2017 година приходите в сектора достигат 13 млрд. евро, спрямо 11,7 млрд. евро за същия период на 2016 година.

Десетилетието криза коства още един много сериозен проблем за Гърция - изтичането на мозъци. Хиляди гърци напуснаха страната в търсене на по-добри условия за живот. Основно става въпрос за млади и добре образовани хора.

И така след години на ограничения Гърция днес е на кръстопът. От една страна икономиката се подобрява видимо, но гърците не виждат перспективи, че нещата ще се оправят. Това може да коства управлението на "Сириза", вероятно и по-скоро от очакваното - редовните парламентарни избори са насрочени за есента на 2019 година. Управляващата партия обаче изостава сериозно от основния си опонент - "Неа демократиа" - с поне 12% при последното обществено допитване.

С идването си на власт през 2015 година "Сириза" разби двупартийния политически модел в Гърция. Хората обаче изглежда са раздвоени дали да продължат да подкрепят партията или да се обърнат отново към "старите" партии.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:46 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 1
Sakamano
преди 6 години
Те щот бяха големи мечтатели стигнаха до тоя хал... Добре, че вече стъпиха на земята.Няма лошо да мечтаеш ако си умен, предприемчив и отговорен, но мечтите на посредствените хора трябва да се стъпкват още в училищна възраст.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 4
Иван Митев
преди 6 години
Неправилното управление на еврозоната се запазва и вредите за Гърция продължават.При наличие на европейската грешка, ставащото в Гърция (при достатъчно време) ще се случи и в другите държави от Европейския съюз.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още