IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Борисов в Белград: Искаме единни Балкани и модерна инфраструктура

Министър-председателят зяяви, че е оптимист и вярва на сръбския президент Алекссандър Вучич, че ще се скъсят сроковете за присъединяване в ЕС

14:29 | 09.12.17 г. 6
<p>
	Pремиерът на Румъния Михай Тудос, българският премиер Бойко Борисов, президентът на Сърбия Александър Вучич и премиерът на Гърция Алексис Ципрас (от ляво надясно). <em>Снимка: БТА</em></p>

Pремиерът на Румъния Михай Тудос, българският премиер Бойко Борисов, президентът на Сърбия Александър Вучич и премиерът на Гърция Алексис Ципрас (от ляво надясно). Снимка: БТА

Там където се строи - няма войни. Това каза на пресконференция в Белград министър-председателят Бойко Борисов след работната среща между лидерите на Сърбия, България, Гърция и Румъния, предава Агенция „Фокус“.

„Надявам, се че това, което се опитваме да направим касае и всички нас. Срещата е далеч по-лесна от срещата с лидерите на Западните Балкани в София, защото три от държавите сме в ЕС, а Сърбия винаги е била в сърцето на Европа и неразделна част от Европа", заяви Борисов.

Запознах колегите със срещата с лидерите на Западните Балкани, с това, което работим по коридор 8 и 10, допълни той. "Народите на Балканите знаят, че те са неразделна част не само от Европа, но и от тях самите. Всички заедно не трябва да генерираме проблеми, а да покажем мъдрост и че сме си научили уроците от историята“, коментира премиерът

Той подчерта, че е оптимист и вярва на сръбския президент Алекссандър Вучич, че ще се скъсят сроковете за присъединяване в ЕС.

„Балканите много векове наред са генерирали войни. Сега е ключов момент, тъй като много от големите играчи в света също имат интереси от Балканите. Искаме единни Балкани и модерна инфраструктура, искаме да няма роуминг и да не плащаме тези огромни пари“, подчерта премиерът.

Според него не на последно място е дигиталната инфраструктура. „Да подготвим интернет така, че да може да сме в следващия век. Сега е моментът. Лидерите на Западните Балкани, които бяха в София осъзнават, че са назад с ангажиментите си и трябва бързо да наваксат", каза той.

Премиерът коментира още, че има възможност за финансиране за инфраструктурните проекти. "Рядък шанс е, че и срещата с Китай 16+1 също е в София. Отправяме към Брюксел, че имат мъдри прогнозируеми, сигурни Балкани, които не генерират проблеми, а желаят да спазват всички правила, които европейската демокрация налага – върховенство на закона, по-високи доходи за хората, свобода на словото, инфраструктура. Нашата дружба не е насочена срещу никоя страна“, заяви премиерът.

Само със сътрудничество, солидарност и уважение на международните спогодби, особено на Лозанското споразумение, което е крайъгълен камък за нашия Балкански регион, бихме могли да постигнем просперитет, мирно съжителство, общ растеж и развитие, каза гръцкият премиер Алексис Ципрас на пресконференцията.

„В една такава рамка на сътрудничество българското председателство, което смятаме, че ще е балканско, ще даде възможност да промотираме общите ни идеи и ценности“, посочи той. „Дава ни се възможност да можем да продължим Солунския дневен ред от 2014 година догодина в София, на базата на виждането ни за общо бъдеще“.

Ципрас приветства това, че България ще организира среща на върха на европейските лидери и лидерите на Балканите през май, която ще е платформа за посланията, важни за страните от региона.

„Подчертавам колко е важно да се срещаме в бъдеще, трябва да говорим, както за своите проблеми и предизвикателства, така и за общото ни бъдеще“, заяви Алексис Ципрас.

Според него България, Гърция, Румъния и Сърбия могат да изиграят изключително важна роля за придвижването и развитието на целия Балкански регион, и на цяла Европа. Гръцкият премиер обясни, че на срещата са обсъдени темите за завършването на сегменти на тръбопровода ТАБ и интерконекторната връзка между Гърция и България.

„Историята ни е поучила, че напрежението и конфликтите не водят до нищо добро. Искаме да поставим основите за по-добро бъдеще взаимно уважение и развитие“, заяви Алексис Ципрас. „Това е нашето послание, което ще се чуе и от нашите партньори в ЕС“, каза още той. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:55 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 1 rate down comment 0
Dimat
преди 6 години
До # 3: *** да видиш,какви магистрали са построили хърватите!!!Трябва нашето магистрално кречетало да го разведат там,че поне да млъкне малко!Та поне да има малко полза от магистарлните му крясъци!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 17 rate down comment 3
Sandy
преди 6 години
Модерна инфраструктура, каквато Боко обича да прави - едно се слага, друго се пише в документите, а разликата от парите в джоба. След няма и една година, всичко почва да се руши и почват да се отделят за ремонти едни пари, които се наливат в близки до правителството фирми. От ЕС или са слепи или си затварят очите, защото Тиквата им играе по свирката.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 4
Стоян Петров
преди 6 години
Вучич дали знае че преди това ще трябва Сърбия ще трябва да влезе в НАТО?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 14 rate down comment 10
lozkhris
преди 6 години
40+ години не можем да построим един "Хемус" от 400 км.... За това време сърбите ще опашат с магистрали земното кълбо няколко пъти... Така че, бат'Бойко, глей си далаверката и не се занимавай с глупости като инфраструктура, повишаване на жизнен стандарт, производство и още милион безсмислени за народа неща....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 15 rate down comment 1
bgMan
преди 6 години
Борисов - а не си ли поиска Цветан Василев или нашите най-известни двама дебелака са платили та да си остане там и да не им мъти повече водата за общите ви кражби от българския бюджет?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 1
lyusien
преди 6 години
Че кои не иска модерна инфраструктора Но освен да искаш трябва и да я правиш Колко време се говори за интерконекторна връзка с Гърция и довършването на магистрала Тракия от София до Калотина Но такива все още няма
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още