IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС не трябва да притиска Чехия за мигрантите, заяви новият премиер Бабиш

Европейската комисия дава на съд Полша, Унгария и Чехия заради отказа им да приемат лица търсещи убежище

15:11 | 09.12.17 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Новият чешки министър-председател Андрей Бабиш заяви, че Европейският съюз не трябва да пристиска чехите заради отказа им да приемат лица търсещи убежище, защото това може да засили екстремистките партии в страната, съобщава Ройтерс.

Европейската комисия дава на съд Полша, Унгария и Чехия заради отказа им да приемат лица търсещи убежище, съобщи Брюксел в четвъртък.

Бабиш, чието правителство ще бъде назначено от президента Милош Земан на 13 декември, потвърди позицията на страната му по отношение на мигрантите.

„Комисията може да оттегли обвиненията във всеки един момент. Трябва да проведем преговори по темата и да предложим различни модели, например защита на границите или помощ на другите страни. Но ние не искаме никакви бежанци“, каза Бабиш в интервю, публикувано в събота в ежедневника Pravo.

Той ще представлява страната си на срещата на лидерите на ЕС на 14 и 15 декември, където ще се обсъжда миграцията.

Чехите отказаха да приемат лица търсещи убежище въпреки цялостния спад на новопристигналите заради по-стриктния контрол на границите и проекти извън ЕС, с които да се пребори миграцията към Европа.

Делата в Европейския съд може да доведат до финансови глоби, но разглеждането им вероятно ще отнеме месеци, дори години.

Бабиш заяви, че със своите настоявания ЕС може да засили екстремистките елементи.

„ЕС трябва да разбере, че ако не се вслуша в предложенията ни, влиянието на екстремистки партии като (немската) Алтернатива за Германия или (чешката) SPD ще нарасне, а тяхната стратегия реално е да унищожат ЕС“, добавя той.

Въпреки че партията му ANO спечели парламентарните избори през октомври, не е ясно дали Бабиш ще успее да спечели вота на доверие за правителството си в средата на януари, изискван според конституцията. Той е изправен пред заплаха и от разследвания заради бизнес интересите му.

Крайнодясната, антиевропейска и антонатовска партия SPD и комунистите подкрепиха ANO на няколко първоначални вота в парламента в замяна на постове в комисиите за членовете си, което засилва възможността да има някакъв вид споразумение за подкрепа на ANO.

Бабиш обаче повтаря в интервюто за Pravo, че сделка няма и че ще говори с всички партии или да подкрепят кабинета, или да се въздържат при гласуването, за да помогнат на ANO да спечели вота.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:20 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 8 rate down comment 0
majnata
преди 6 години
Е това се казва премиер ! Не е подлизурко като БХ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още