IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Виртуалните пари и традиционните финанси се преплитат тази вечер

Стартирането на фючърси върху биткойна може да помогне за овладяване на волатилността, смятат анализатори

12:00 | 10.12.17 г. 7
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Пресечката на виртуалните пари и традиционните финанси се намира на улица „South LaSalle в Чикаго този уикенд. Това е мястото, където търговията с фючърси върху биткойн започва в неделя вечер, пише Fortunе.

Първите фючърси върху биткойна ще започнат да се търгуват точно в 23:00 часа GMT ( 01:00 часа българско време) на Cboe Futures Exchange, което ще даде допълнителен тласък на бурното рали на валутата през тази година, пише Ройтерс.

От началото на декември цената на биткойна почти се удвои, но през последните дни се наблюдаваше рязко движение в двете посоки. В петък биткойнът загуби почти една пета от стойността си, след като се повиши с повече от 40% през предходните 48 часа.

Но докато някои участници на пазара са развълнувани от регулирания начин да залагат или да хеджират срещу резки движения на биткойна, други смятат, че рискът за инвеститорите остава.

„Доста рязкото покачване, което видяхме при биткойна през последните няколко седмици, вероятно се дължи на оптимизъм преди старта на фючърсите", коментира Ранди Фредерик, вицепрезидент за търговия и деривати за Charles Schwab в Остин.

Фючърсите са алтернатива на до голяма степен нерегулирания спот пазар. „Пазарът ще се отвори за много хора, които понастоящем не са в бизнеса с биткойни", каза Фредерик.

Стартирането на фючърсите досега е получило смесени реакции от големите американски банки и брокери.

Интерактивните брокери планират да предложат на клиентите си достъп до първите фючърси върху биткойн, когато търговията стане активна, но ще забранят на клиентите да отварят къси позиции, като маржин изискванията ще са за поне 50%.

Няколко онлайн брокера, включително Charles Schwab и TD Ameritrade, няма да позволят търговията на нововъзникващите фючърси от първия ден.

Някои от големите американски банки, включително JPMorgan Chase и Citigroup, също няма незабавно да се гмурнат в бизнеса, съобщи Financial Times в петък.

Ръстът на биткойн през тази година увеличи волатилността, която далеч надвишава тази при другите класове активи. Стартирането на фючърси може да помогне за овладяване на някои от резките ходове, според анализатори.

„Хипотетично, колебливостта в дългосрочен план трябва да падне, след като институциите се включат", каза Офир Готлиб, главен изпълнителен директор на базираните в Лос Анджелис Capital Market Laboratories."Но може би няма да има непосредствено въздействие, да речем през първия месец", каза той.

Анализаторите обаче предупреждават, че голяма част от начина, по който фючърсният пазар ще реагира, е загадка, като се има предвид, че биткойн е различен от всеки друг актив. "Това е напълно непозната територия," каза Фредерик на Charles Schwab.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:10 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 5 rate down comment 1
scott
преди 6 години
Нямам представа.Останалите криптовалути са ми в мъгла. Не харесвам нищо, което не е оригинална разработка и имитира вече позната идея.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 7 rate down comment 1
bgMan
преди 6 години
Че тя точно волатилността беше хубавото нещо в тази търговия.Сега кой и защо иска да я овладява?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 2
kokatasam
преди 6 години
Как мислиш,че това ще повлияе на Лайткойн?! Мерси!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 5
scott
преди 6 години
убууто е, че писаното остава и ше мож да се види кой крив, кой прав.....КУПУВАЙ КОЙНИ БЕ! ЗЕМИ ЗАЕМ, ЗАЛОЖИ СИ СИЧКО. ОТ 14 ПРАВИШ 20 ХИЛКИ.ЩО СПИШ ПРЕД КОМПА И У ФОРУМИТЕ?!?!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 5
scott
преди 6 години
убууто е, че писаното остава и ше мож да се види кой крив, кой прав.....КУПУВАЙ КОЙНИ БЕ! ЗЕМИ ЗАЕМ, ЗАЛОЖИ СИ СИЧКО. ОТ 14 ПРАВИШ 20 ХИЛКИ.ЩО СПИШ ПРЕД КОМПА И У ФОРУМИТЕ?!?!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 6
doc
преди 6 години
vsichko koeto si napisal sa palni izmishliotini i fantasmagorii....moito predpolojenie za cena pak e 20000$ do kraia na godinata
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 6
scott
преди 6 години
ФНИМАНИЕ, ФНИМАНИЕ! Кат човек, изкарващ си коравиа залък хлеб на капитолавоте пазарес ВИ ПРАВИМ ВАЖНО СЪОБЩЕНИЕ: БИТОЙНА КЕ ПАДНЕ/УМРЕ НА 10.12.2017! ПРИЧИНИ: 1. 40 процента от койните са у 1000 /да само хиляда/ човека. Досега са се сговаряли за спекулативно вдигане на цената чрез покупка/продажба и това не е било НЕЗАКОННО. У момента на първата транзакциа на некоя от борсите - КРАЙ НА ТОВА ИЛИ ПАНДИЗ! Та, тез убавци са въртели търговийка и според мен минималната им цена, от която не са на загуба, у момнта е около 8000 долара за коин. Разчита се, че ше има МАСА КУПУВАЧИ на борсичката. само че, просто НЕМА ОТКЪДЕ ДЕ СЕ ЗЕМАТ ТЕЗ МАСИ СЪС СВОБОДНИ ПАРИ, СЛЕД ГОДИНИ НА СТРИГАНЕ И ДОЕНЕ. ТА! ШЕ ПАДНЕ ДО ОКОЛО 8000 ЗА КОЙН КЪМТО 23-ТИ ДЕКЕМВРИ, НАЙ-КЪСНО И НЕМА СЕ ВДИгА...............рагулации и слухтещи ченгета от фбр, брат. Свирсит. 2. ФЕД и Правителството на САЩ са против койна, щот не се включива навреме в спекулата и партито. Съгъ ше играят контра и евреите у САЩ нагрухани с койни, както и южнокорейските спекулнти ШЕ ГОРЪТ! ЗА ПЪРВИ ПЪТ У ИСТОРИАТА: ПИРАМИДЕС ШЕ ГОРИ ФАРАОНИ И ПРИДВОРНИ А НЕ РОБИ. МЕД МИ КАПЕ НА ДУШАТА. ТА, ПРОДАВАЙ ДОКЪМ 17-ТИ. АЗ ВЕЧЕ СЕ ИЗМЕСТИХ У ДРУГИ АКТИВИ И ЗАБРАВИХ ЗА КОЙНА. ПОСЛЕ ДАН КЕЗВАТЕ: МИ ТО, НИКОЙ НЕ НИ КАЗА, НИЙ ПАК ТАКА ОТ СТРАНАТА НА БУЛКАТА СЕ ЯВИХМЕ. АЙДЕ ЛЕКА НОЩ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още