IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Планетата произвежда по милион пластмасови бутилки в минута

Около 10 милиона тона пластмаса стигат до океаните всяка година

14:00 | 10.12.17 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Морският живот е изправен пред "непоправими щети" от милиони тонове пластмасови отпадъци, които се изхвърлят в океаните всяка година, предупреди ООН.

"Това е планетарна криза ... разрушаваме екосистемата на океана", каза ръководителят на звеното на ООН за океаните Лиза Свенсон пред BBC.

Но как се случва това, къде е най-големият риск и какви щети наистина причинява тази пластмаса?

Защо пластмасата е проблем?

Пластмасата съществува само от 60-70 години, но през това време тя е трансформирала всичко - от дрехи, кулинария и хранене до проектиране на продукти, инженеринг и търговия на дребно. Едно от големите предимства на много видове пластмаса е, че те са предназначени да бъдат издръжливи много дълго време. И почти цялата пластмаса, създадена някога, все още съществува в някаква форма днес.

През юли списание Science Advances публикува изследване на индустриалния еколог д-р Роланд Гайер от Калифорнийския университет в Санта Барбара и негови колеги, които изчислили, че общият обем на всички пластмаси, произведени някога е 8,3 млрд. тона. От тях около 6,3 милиарда тона са отпадъци и 79% от тях са в депа или природната среда.

Това огромно количество отпадъци получава тласък от модерния живот, където пластмасата се използва за много "еднократни" артикули.

Милиарди пластмасови бутилки ...

Бутилките за напитки са един от най-често срещаните видове пластмасови отпадъци. Около 480 милиарда пластмасови бутилки са продадени в световен мащаб през 2016 г. - това са по милион бутилки в минута. От тях 110 млрд. са произведени от Coca Cola.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 01:54 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още