IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германско село беше продадено на търг за 140 хил. евро

Населеното място е с обща големина от 16 хил. квадратни метра и се намира на два часа път с кола от Берлин

14:09 | 10.12.17 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Едно малко германско селце си има нов собственик. Да, точно така. Село Алвин, в източната част на провинция Бранденбург беше продадено на търг, съобщи Dnes.bg.

Единственият наддаващ за селото го купи по телефона за скромните 140 000 евро. И така той е станал притежател на Алвин, в който живеят 15 човека. Населеното място е с обща големина от 16 хил. квадратни метра и се намира на два часа път с кола от Берлин.

Анонимният купувач се сдобива с цялата площ на селото с всичките му девет къщи, околни постройки, както и десетте му плевни и гаражи. Минималната цена на търгът е била 125 000 евро.

"Много заинтересовани страни се свръзаха с нас, дори от чужбина", казва Матияс Кнаке от аукционната къща Кархаусен пред "Spiegel".

Новият собственик обаче ще си има работа по селото. Къщите са обитаеми и отопляеми, но има какво да се свърши. Много от фасадите са унищожени, има и проблем с мухъла.

Според Кнаке Алвин има "сериозна нужда от модернизация и реновация".

Селото е било собственост на намиращия се в него социалистически завод за гориво, който прекратява дейност през 1990 г. след обединението на Германия.

Малкото населено място започва да запада, като по-младите хора се преместват в големите градове в търсене на работа.

През 2001 г. двама братя купуват селото за "една символична дойчемарка", но не успяват да вдъхнат нов живот в него.

Новият собственик, който е пожелал да запази анонимност, смята да успее там където неговите предшественици са се провалили, разкрива още медията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:24 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
bgMan
преди 6 години
Много интересен пример, при това от една от най-силните икономики в света.Само на на 2 часа е от Берлин но няма желаещи да живеят там.Не само в България има обезлюдяване както твърдят сърдитите поклонници на руската пропаганда. Навсякъде е така.Хората търсят среда, в която да се реализират.Само търтеи и мизерници остават в калта и обвиняват всеки друг чужденец за състоянието си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 0
Матю Стокс
преди 6 години
Да де, само че тази снимка не е от въпросното "село".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 9
lyusien
преди 6 години
Просто трябва да създаде работа за 30 тина човека и да инвестира още 500 хиляди евро Местото изглежда красиво и много бързо ще се напълни с живот След това може да го продаде на друг собственик с поне милион печалба
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още