IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мария Габриел: 80 млн. европейци никога не са използвали интернет

Само 37% от активната работна сила в Европа имат основни цифрови умения

14:24 | 11.12.17 г. 1
<p>
	<span style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Мария Габриел.&nbsp;</span><em style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Европейска комисия</em></p>

Мария Габриел. Снимка: Европейска комисия

Осемдесет милиона европейци никога не са използвали интернет, а само 37 процента от активната работна сила в Европа имат основни цифрови умения, каза еврокомисарят Мария Габриел по време на лекция във Висшето училище по телекомуникации и пощи, предава БТА.

След 2020 г. около 90% от работните места ще изискват такива основни цифрови умения и знания. Общо 40 на сто от фирмите в Европа споделят колко трудно им е да намерят си кадри.

В Европа има недостиг на 300 хил. IT специалисти, а до 2020 г. те ще бъдат 500 хил., посочи Габриел.

Еврокомисарят подчерта, че водещ приоритет за нея са цифровите умения и знания, защото ако имаме подготвено общество, то ще има знания за опазване на личните данни, киберхигиена, ще отсява първоизточника на информация, за да прави своя информиран избор. Тя отбеляза колко е важно да се обединят усилията на ниво Европейски съюз (ЕС) и държави членки, на регионално и местно ниво, за да се направи връзката между образование, цифрова реализация и бъдеще по-тясна.

Не става дума всички да станат тесни IT специалисти, но можем заедно да промотираме инициативи, които да позволят тези основни цифрови умения да бъдат придобити от максимален брой хора, обясни Мария Габриел.

Тя припомни инициативата за пилотен проект "Цифрови възможности", лансирана преди около седмица, която предоставя възможност за трансграничен стаж с продължителност между 4 и 5 месеца за студенти и току-що завършили. Желанието на Габриел е за следващия програмен период инициативата да стане постоянна за всички държави членки.

Цифровите умения и знания трябва да бъдат постоянна програма на всяка от държавите членки, коментира Габриел. Според нея най-добрият инструмент до този момент е Европейският социален фонд. Включването на цифровите умения и знания в Европейския социален фонд би осигурило една дългосрочна инвестиция, смята тя.

Мария Габриел информира още, че през януари ще бъде представен нов екшън план за цифровите технологии в образованието и една от мерките в него е да се обърне повече внимание и на преподавателите, както и да се подобри интернет връзката в университетите и училищата. Тя припомни, че за първи път по време на българското председателство ще има европейска среща на върха за образованието.

Еврокомисарят обърна внимание и на кибератаките. Тя посочи, че те не познават граници и отбеляза, че заедно с екипа си през септември е представила пакет, в който се предлага общоевропейски механизъм за координация в случай на широкомащабна атака. Мерките предвиждат и създаването на мрежа от центрове в държавите членки, където да бъдат привлечени специалисти по киберпрестъпления. Предвижда се да стартира пилотен проект по програмата "Хоризонт 2020" за създаването на такива центрове.

Мария Габриел коментира и темата за фалшивите новини и отбеляза, че те не са нов феномен, но новото е скоростта, с която се разпространяват, и мащабите, които могат да придобият. Заедно можем да направим нещо, за да се справим с това, заяви еврокомисарят. Габриел подчерта, че свободата на изразяване и правото на достъп до информация за нея са неприкосновени.

Еврокомисарят припомни, че на 13 ноември е стартирала обществена консултация по темата за фалшивите новини. Като част от процедурата се създава и експертна група на високо равнище, чието първо заседание ще е през януари. Работната група ще бъде разделена на малки подгрупи и ще има два месеца да предаде доклада си, в който трябва да посочи дефиниция за фалшиви новини, да идентифицира практиките, които и сега съществуват в държавите членки, и да се предложи общ подход за справяне с това предизвикателство.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:53 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 2
khao
преди 6 години
глупости на търкалета ...това са 15 % *** ! Що все най големите некадърници ги слагат на позиции от които нияо не отбират ... *** Крус Но2
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още