IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономиката на Турция расте с най-бързия темп от 6 години

Брутният вътрешен продукт на страната е нараснал с 11,1% през третото тримесечие, задминавайки очакванията на икономистите

16:37 | 11.12.17 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Турската икономика се разширява с най-бързия темп от шест години насам, показват официалните данни на страната, цитирани от Bloomberg. Брутният вътрешен продукт (БВП) на страната е нараснал с 11,1% през третото тримесечие на годината в сравнение със същия период на предходната, задминавайки очакванията на икономистите, съобщава агенцията. Медианните очаквания на анкетираните от медията анализатори бяха за ръст от 8,5 на сто.

Според данните сезонно коригираният ръст на икономиката на тримесечна база също бележи покачване от 1,2%, но то е под очакванията за 1,8%.



В същото време обаче потребителската инфлация се ускори през изминалия месец до най-високите си стойности от 2003 г. насам. Според изнесени през миналата седмица данни годишният темп на растежа на цените се е ускорил през ноември до 12,98 на сто на годишна база.

Турската икономика „си стъпва на краката“ и вече не се нуждае от програмата си за стимулиране, която беше въведена след неуспешния опит за преврат в страната от лятото на 2016 г., смята Хатиче Карахан, съветничка на турския президент Реджеп Тайип Ердоган. По думите ѝ мерките са били необходими, за да се стимулира производството през 2017 г., но сега фискалната и парична политика „трябва да вървят заедно, за да се намали натиска на инфлацията“.

В резултат на опита за преврат от 2016 г. икономиката на страната се срина с една четвърт, припомня Bloomberg.

„Доверието се завръща и то ще подкрепи растежа“, заяви Карахан, допълвайки, че към момента икономиката е значително по-малко уязвима. „Инвестициите се завръщат“ в страната, посочи още тя.

В своя коментар Карахан отново повтори, че Турската централна банка е независима в своите решения и нейната позиция за спазване на стриктни политики е от съществено значение. Нетрадиционното мнение на турския президент, че по-ниските лихвени проценти ще доведат до намаляване на инфлацията, предизвика притеснения от възможна политическа намеса във взимането на решения от страна на регулатора.

В предишни свои изказвания президентската съветничка е посочвала увеличението на разходите по заеми с до 400 пункта само през тази година като доказателство за независимостта на централната банка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:48 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 3
kranc_mk
преди 6 години
Моя грешка е за тримесичието, НО не бих се съгласил с тебе че имат приток на турсити. Най-лесно това се доказва с данни на пристигнали туристи по летищата им. Информацията е много в червената зона :)ИНФО:https://en.wikipedia.org/wiki/Antalya_Airporthttps://en.wikipedia.org/wiki/Istanbul_Atat%C3%BCrk_Airporthttps://en.wikipedia.org/wiki/Sabiha_G%C3%B6k%C3%A7en_International_AirportМалко инфото е на Турски, но има инструменти да се разбере информацията:http://***.dhmi.gov.tr/istatistik.aspx
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 0
lyusien
преди 6 години
До 3 Данните са само третото тримесечие на 2017 спрямо същото тримесечие на предходната година Така че не са 110 милиарда Ръста е напълно възможен защото през 2016 бяха в криза Тази година имат 30 милиона туристи и бум на износа и потреблението
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 4
kranc_mk
преди 6 години
Ами за мене това е СТАКМИСТИКА. Ако това число от 11,1% е реално, това означава те да са добавили към БВП си около 110-170млрд долара реална икономика, което е невъзможно от това което видях аз там и на други места в тази държава. Иначе и ти си прав за ситуацията в тази държава.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 3
khao
преди 6 години
как, със статистика :):) иначе реално мислиш ли че това нещо се е случило. туризма им ли се оправи или нещо ново се случи, че те са във военно положение от година и нещо :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 4
kranc_mk
преди 6 години
Това пък как стана да им ръсте икономиката не ми е ясно. Бях преди 3 седмици в меката на туризма им Анталия. Не ми приличаше на район който процъфтява като икономика. Хората бяха силно обедняли, гледаха да те таксуват и за това че дишаш въздух. Единственото нещо което видях са следи от наистина развита икономика. Сега няма нищо там.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още