IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гръцка фирма се готви да проучва за газ в израелското крайбрежие

Израел планира да организира търгове за разпределяне на лицензи за проучване и добив в офшорните зони през 2018 г.

17:06 | 11.12.17 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Гръцката Energean ще получи правото да кандидатства за лиценз за проучване на петрол и газ в крайбрежието на Израел. Компанията участва в първия търг за разпределение на разрешителни за проучване за газ и петрол.

През 2018 година обаче се готвят още два подобни търга, става ясно от съобщение на сайта на Министерството на енергетиката на Израел.

В този търг бяха включени 24 блока с максимална големина 400 километра. Освен гръцката компания разрешение да подаде оферта за разрешение за проучвания получи и консорциум от индийските компании ONGC Videsh, Bharat PetroResources, Indian Oil Corporation и Oil India.

В следващите седмици енергийното министерство ще проучи внимателно финансовите предложения и предложената работна програма от инвеститорите. Компаниите трябва да докажат финансови активи на стойност поне 400 млн. щатски долара, както и опит при разработване на офшорни блокове.

Израел е важна част от плановете за доставка на природен газ от източните части на Средиземно море. В тях много активна роля играе Гърция – Атина натиска за изграждането на газопровода EastMed, по който да тече газ от региона към Европа. Тази идея има силна подкрепа в Брюксел, защото разнообразява пътя и източника на природен газ.

Средиземно море привлича вниманието на инвеститорите след няколко големи находки – „Зохр“ в крайбрежните води на Египет, „Афродита“ край Кипър и „Левиатан“ край Израел. Гърция също започва да проучва водите край о. Крит. След години на застой се активираха и работите за проучване на газ край о. Корфу.

Energean оперира няколко находища на петрол и газ в Гърция, сред които в офшорни блокове край Кавала и в Йоанина. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:47 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
Mavi Goz
преди 6 години
Ето от къде ще си пълним хъба... :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
Dimat
преди 6 години
Абе правоверни последователи на ВеликатаТиква,какво стана с гЪЗата,дето щеше да потече от шелфа на обезумелите?Що така активно се замълча от цялата медийнаПлява?Нали ТиквонОландия вече щеше да изнася гЪЪз?Или вече сичкото гЪЪз е изнесено?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още