IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мей: Великобритания няма да плати нищо за развода без цялостно споразумение с ЕС

Британският премиер потвърди, че Северна Ирландия ще излезе от общия пазар и митническия съюз на ЕС

21:33 | 11.12.17 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Обещанието на Великобритания да плати между 40 и 44 млрд. евро по сметката за развода с ЕС е условие, което ще бъде изпълнено само ако бъде договорено бъдещо споразумение с Европейския съюз, каза днес в британския парламент премиерът Тереза Мей, цитирана от световните агенции.

"Ако не се договорим за такова партньорство, то тогава и тази оферта слиза от масата", каза тя.

Британският премиер обясни и за т. нар. "пълно съответствие на регулациите", което Обединеното кралство ще запази с тези на ЕС по въпроси, засягащи Република Ирландия, с цел да се избегне твърда граница между нея и британската провинция Северна Ирландия. Именно това бе последният компромис, който позволи споразумението между Лондон и Брюксел, позволяващо да се премине към втория етап на преговорите - за бъдещите отношения между тях след развода.

Според Мей до тази формулировка ще се прибегне само в краен случай. "Ние вярваме, че естественото решение на този въпрос ще дойде със споразумението, което ще постигнем чрез преговори с ЕС", посочи тя.

Мей каза, че Brexit е "значително и уникално предизвикателство" за Северна Ирландия, която ще напусне ЕС като част от Великобритания, и за Ирландия, която ще остане в ЕС. Тя се зарече "напълно да защити" статута на Северна Ирландия като част от "единния пазар на Обединеното кралство", с което потвърди, че тази територия ще излезе от общия пазар и митническия съюз на ЕС.

"Не може да се поставя под съмнение нашето твърдо намерение да избегнем бариери по направление както север-юг (Северна Ирландия - Република Ирландия), така и изток-запад (Великобритания - Северна Ирландия)", подчерта Мей.

(БТА)

Темата за Brexit може да следите тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:48 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 1
ivancholak
преди 6 години
Че някой прави ли си илюзиите, че се кани да плати нящо?Всичко е за мъни мъни
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още