IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Великобритания иска "реално идентична" търговска сделка с ЕС след Brexit

Според британския министър на международната търговия това ще гарантира плавен преходен период

10:17 | 12.12.17 г. 4
<p>
	Лиам Фокс. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Лиам Фокс. Снимка: Архив Ройтерс

Британският министър по международната търговия Лиам Фокс заяви, че Великобритания ще иска търговски отношения с Европейския съюз след напускането на блока, които са „реално идентични“ на тези в момента, предава Bloomberg.

Търговска сделка, подобна на сегашните договорки, ще гарантира плавен преходен период, заяви Фокс в интервю от Буенос Айрес в понеделник в рамките на министерската среща на Световната търговска организация.

„Това, което искам да видя, е пълно и всеобхватно споразумение за търговията, което е толкова близо до това, което имаме днес, колкото е възможно“, каза Фокс. „Ако имате много отворено и либерално споразумение, което реално е идентично на това, което имаме днес например, то тогава няма да има нужда преходният период да бъде толкова дълъг и труден, колкото ако [споразумението] би било друго“.

Фокс отхвърли предупреждението на главния преговарящ на ЕС Мишел Барние, че споразумение за свободна търговия в канадски стил е най-добрият вариант, на който може да се надява Великобритания предвид проблемните области за министър-председателя Тереза Мей. По-добра сделка ще бъде от интерес и за двете страни, каза Фокс, допълвайки, че коментарите на Барние са част от арогантността в преговорите.

Твърдението, че Великобритания не може да сключи свой тип търговско споразумение, се опровергава от сделките, които ЕС има със страни като Канада, Норвегия и Южна Корея, заяви Фокс.

„Британската позиция към ЕС е различна“, каза Фос. „При нормални обстоятелства в едно споразумение за свободна търговия бихме гледали различията помежду ми, опитвайки се да ги сведем до минимум, и след това да достигнем до споразумение. Ние обаче вече имаме нулеви мита и пълна хармонизация с ЕС. Само две неща могат да се случат: да останем така или допълнително да се отдалечим една от друга“.

Ако не бъде договорена сделка за свободна търговия, Великобритания ще трябва да предоговори с ЕС сметката по развода, каза Фокс. Не би било разумно ЕС да приеме, че тя ще бъде платена без споразумение, допълни той.

Мей заяви пред Камарата на общините в понеделник, че договорената миналата седмица сметка ще бъде между 35 и 39 млрд. паунда (47 и 52 млрд. евро), но ще зависи от наличието на търговска сделка.

„Това предложение е на масата само ако има договорено партньорство за в бъдеще“, каза Мей. „Ако не договорим подобно партньорство, тогава офертата се оттегля“.

Фокс заяви, че преговорите на Великобритания за нагласяне на митата ѝ, когато напусне ЕС, напредват добре.

Всичко за Brexit следете тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:17 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 1
khao
преди 6 години
какво по дяволите значи "реално идентични" ... защо се опитват да прикрият прозтотата си с измислени и нищо незначещи термини???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 1
red6
преди 6 години
Мисля, че един преходен период от 2-3 години, последвал след възможно най-твърд Брексит ще им посмекчи арогантността на тия самозабравили се лордчета...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 4
ivan.kostov.39
преди 6 години
Напускатго, за да не може брюкселските гейове да им нареждат, как да си подреждат държавата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 4
Sakamano
преди 6 години
Като искат "реално идентични" търговски отношения с ЕС, за чий х. го напускат?Явно британците все още страдат от заблудата, че това са преговори. Не са преговори, а условия, които трябва да приемат. Преговори ги наричат само за да може лидерите им да запазят малко достойнство пред избирателите си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още