IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Плащането в брой е форма на свобода, смята експерт

Клиентите разчитат на анонимността дори при онлайн разплащанията, посочи Георги Маринов, изпълнителен директор на Изипей АД

13:22 | 12.12.17 г. 6
Плащането в брой е форма на свобода, смята експерт

Въпреки че много стоки и услуги се плащат онлайн, 85% от плащанията все още се извършват в брой на каса. Голяма е групата от хора, която поръчва онлайн и плаща онлайн. Но много по-голяма е групата, която поръчва онлайн и плаща в брой. Това коментира изпълнителният директор на Изипей АД Георги Маринов в предаването „Бизнес среща“ на Bloomberg TV Bulgaria.

Според него в това има психологически елемент, но това е практичният избор на клиентите, които избягват банкови такси, но разчитат на сигурността.

„Плащането в брой реално е форма на свобода. Най-големият фактор при плащането в брой е анонимността. Затова и криптовалутите са голям хит“, смята Маринов, който има голям опит във финансовия софтуер.

По думите му хората продължават да търсят конфиденциалност.

„Плащането електронно е пълно разкриване кой си, що си, защо плащаш, по какъв повод и т.н. Когато все повече институции, инстанции – добросъвестни и недобросъвестни, имат достъп до тази информация, толкова повече ти предпочиташ да запазиш все пак някакъв личен периметър“.

Според него парите в брой са личен периметър, който запазва някаква анонимност.

„Затова хората неволно и инстинктивно, при това разкриване, което се случва все повече, предпочитат парите в брой“.

Маринов смята, че криптовалутите и парите в брой придават анонимност, която хората търсят и която все повече започва да им се губи.

„А и същевременно те нямат доверие в обществото като цяло“.

Той обясни, че електронните пари са златни при хиляди операции, които изискват бързина.

„Когато се разменят големи суми и това трябва да стане за секунди, електронните пари нямат алтернатива. Тогава са и евтини, и изгодни, каза Маринов. – При дребни суми инфраструктурата, която трябва да съществува, за да платите една вафла електронно, съдържа поне няколко участника. Всеки от тях има разходи и те трябва да се платят. И това влиза в цената на вафлата.“

Как се развива конкуренцията в бизнеса на операторите? Ще изместят ли електронните пари кеша? Защо регулациите са важни за всички сфери на обществото и особено за социалната среда? Вижте повече във видеото!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:29 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

5
rate up comment 9 rate down comment 2
doc
преди 6 години
bravo...chveka pravi razlika mejdu elektronni pari i elektronen cash(bitcoin)...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 21 rate down comment 4
tyu
преди 6 години
Плащането в брой трябва да е нещо нормално, защото е такова. Навремето, при комунизма още си спомням колко модерни бяха чековите книжки :) За фаца, както беше израза навремето, да се направят на модерни, а беше страшно непрактично. Сега с кредитните карти е малко по-удобно спрямо чековете навремето, но кешът все още си е най-доброто нещо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 9
majnata
преди 6 години
Ти си плащай и със задни части ...още по "анонимно" е ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 30 rate down comment 9
caller
преди 6 години
Плащането в брой си е най-доброто средство за плащане измислено преди много време и все още е най-доброто. Много хора се дразнят, и аз също, като се наредиш на опашка на касата вечер като си пазаруваш ядене, да ти се изтъпанчи някой отпред преди теб и да извади карта ... Ей, направо умирам, отива 2-3 че и повече пъти време за да му мине реда, то не е ръчкане на устройството, после вкарване на пин, после като не стане нещо хайде пак, после чакай да се потвърди и да се разпечата фиша, после и втория че да има за касиерката, тя пък почва да рови и да го прибира там където ги събира тия специалните ... И отидедоха понякога 2-3 минути за да може тариката облъчен от банките да си ползва картата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 25
shinawatra
преди 6 години
Тоя по какво е "експерт", по плащане с пари в брой ли? Аман от "експерти", никой не го е*е дали си купува хляб или сандали "анонимно", просто е по-лесно, бързо и удобно в ума на някои хора със закърняли мозъци.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още