IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

С 14 млн. евро са реализирани над 30 проекта в областта на културата

Програмата "Културно наследство и съвременни изкуства" осигури реставрация на тракийските могили "Хелвеция" и "Грифони", Перперикон и Антична Сердика

13:23 | 12.12.17 г.
<p>
	Сградата на &bdquo;Тракийския хан&ldquo; в стария град на Созопол, който е Етнографски музей. <em>Снимка: Община Созопол</em></p>

Сградата на „Тракийския хан“ в стария град на Созопол, който е Етнографски музей. Снимка: Община Созопол

Над 30 проекта са реализирани по програмата БГ08 "Културно наследство и съвременни изкуства", 2009 - 2014 г., която осигури 14 млн. евро чрез Финансовия механизъм на европейското икономическо пространство и Норвежкия финансов механизъм.

Проектите са по три мерки – реставриране, обновяване и опазване на културното наследство, документиране (главно чрез дигитализиране) на културната история, достъпност на културното наследство за обществеността, както и по малка грантова схема за съвременно изкуство.

Това отчете Министерството на културата  в галерия "Средец", предаде БТА.

Министърът на културата Боил Банов изрази огромна благодарност към норвежките партньори по програмата и на всички предишни наши правителства, работили по нея.

По думите му при изпълнението на програмата е имало и трудности, но резултатите са много сериозни във всички посоки, видими са нещата, направени във всички региони, и показват важността на тази инвестиция.

"Това е първата програма от такъв мащаб, която Министерството на културата осъществява самостоятелно. Много по-подготвени сме за новия програмен период, имаме изграден сериозен екип", посочи Банов.

Според представители на партньорски организации от Норвегия една от важните цели на програмата е да се намаляват социалните различия и да се интегрира ромската общност. Чрез осъществяването ѝ се подчертава и приносът на културата в икономиката на страната.

Между осъществените проекти, свързани с културно-историческото наследство, са “Консервация, реставрация и социализация на тракийските могили "Хелвеция" и "Грифони" в община Казанлък, “Перперикон - минало за бъдеще”, “Античната история на София – културно-историческо наследство, достъпно за всички”, “Българска литературна класика - знание за всички”, “Неизвестни архиви и културни контексти”, “Дигитално културно-историческо наследство на община Пловдив”, “Създаване на достъп за обществеността до сграда паметник на културата – турски склад”, и създаване на Епиграфски център - във Видин.

Сред проектите по малката грантова схема за съвременно изкуство са “Фестивал на светлината Lummix” в Пловдив, “Приказки за крепостта и Мелпомена” – Димитровград, “Експресионизмът. Вечният танц на живота” – на Държавната агенция "Архиви", Артрезиденция "Старото училище" - с. Горна Липница.

По програмата беше представена и изложбата "Легенди в злато. Тракийски съкровища от България" в Берген, Норвегия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:43 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още