IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Увеличението на минималната заплата до 510 лева за 2018 г. мина през тристранката

Очаквано предложението за ръст се подкрепя от синдикатите, а всички работодателски организации са против

16:28 | 12.12.17 г. 1
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Предложението на правителството за увеличаване на минималната работна заплата догодина мина през обсъждане в Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС).

Социалните партньори обсъдиха проектопостановлението на Министерския съвет, с което се предлага минималната работна заплата от 2018 година да се увеличи от 460 лева на 510 лева.

Процедурата на практика е формална. Досега няколко пъти съдът отменяше размера на минималната работна заплата (МРЗ) именно заради неспазените правила за обсъждане.

Очаквано предложението за ръст на МРЗ се подкрепя от синдикатите, а всички работодателски организации са против него.

Според проектодокумента нарастването на минималната работна заплата ще е с 10,9 на сто спрямо минималната работна заплата за тази година. Според правителството ръстът е постижим заради положителните тенденции на пазара на труда, устойчивия ръст на доходите от труд, както и продължаващото нарастване на производителността на труда. 

Председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев за пореден път разкритикува принципно необходимостта от минимална работна заплата, като каза, че в половината от европейските страни няма месечна минимална работна заплата. Той представи и данни, според които средната работна заплата в страните без минимална заплата е с 60% по-висока от тези, където има установена минимална заплата.

Той каза, че ако се прибавят и другите доплащания като „клас прослужено време“, то съотношението минимална - средна заплата у нас ще е над 51% при средно 42% за ЕС. Така в области като Видин и Благоевград съотношението минимална работна заплата към средна работна заплата ще достигне към 85-90% с това темпо на нарастване на минималната работна заплата, каза Велев.

В България над 400 хиляди души са на минимална работна заплата и броят им ще продължава да нараства. Той още веднъж опроверга тезата на синдикатите, че минималната заплата изтласква всички доходи нагоре. Икономиката не работи така, каза Велев и допълни, че доходите растат в държави при наличие на зрели индустриални отношения.

Синдикатите са на противоположна позиция. Според тях увеличението на МРЗ е наложително.

От КНСБ посочиха, че минималната работна заплата в България продължава сериозно да изостава в сравнение с другите страни от ЕС. От синдиката не са съгласни с тезата на бизнеса, че с ръста на МРЗ се постига единствено загуба на работни места сред най-нискоквалифицираните работници. Според синдикатите не е вярно и че безработицата е по-ниска в страните без законово установена МРЗ. Въпреки че България и Румъния са рекордьори по ръст на МРЗ за периода 2000-2017 г., България пак е на опашката по равнище на МРЗ, изтъкнаха от КНСБ.

На заседанието на НСТС беше обсъдено и предложението за ратификация на Конвенция 131 на Международната организация по труда.

Министърът на труда Бисер Петков посочи, че ратификацията е основа да се договори работещ механизъм за определяне на минималната работна заплата у нас, като изтъкна, че това ще стане в бъдещи дискусии. Социалните партньори одобриха предложението за ратификация.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:08 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 6 rate down comment 1
Спящият бик
преди 6 години
Минималната заплата наполовина средната, пък минималната пенсия - 40% под прага на бедност!? Да ви таковам политиките!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още