IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Матов гланц за Путин при визитата му в Близкия изток

Москва много би искала да участва в световната политика наравно с американците, само че просто няма пари за това

08:50 | 13.12.17 г. 17
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Асад (вляво) и Владимир Путин. Снимка: Ройтерс</em></p>

Асад (вляво) и Владимир Путин. Снимка: Ройтерс

Победите дават сила. Въпреки че САЩ и други държави също отбелязват успехи срещу т.нар. "Ислямска държава", истинският победител в този конфликт се нарича Владимир Путин. Той успя да се наложи многократно. От една страна беше прогонен призракът на ислямския халифат, а от друга подкрепяният от Путин президент Асад остана на власт, макар че САЩ искаха да осуетят точно това, пише Миодраг Сорич в свой анализ за Deutsche Welle. 

Човек, който и в тежки времена стои твърдо на страната на своите съюзници - така се представя Путин по време на близкоизточната си обиколка. И този факт се регистрира отчетливо както в Близкия, така и в Средния изток.
При американците нещата стоят доста по-различно. По време на президентството на Барак Обама те подкрепяха т.нар. Арабска пролет и застрашаваха властта на владетелите в този регион. Доналд Тръмп отиде още по-далеч. Неговата администрация призна Ерусалим за столица на Израел. Това, разбира се, дразни Турция и други държави с предимно мюсюлманско население. Според тях, американската близкоизточна политика е предателство спрямо голямата обща цел - мир в Близкия изток. Те вярват, че американците едностранно застават на страната на Израел. Смятат, че Вашингтон вече не е надежден партньор и се оглеждат за алтернативи. 



Още по времето на Студената война Русия минаваше за съюзник на много арабски държави. Много от по-възрастните военни от тези страни са следвали в Съветския съюз. Те дълго време се дразнеха на факта, че допреди две, три години американците на практика бяха единствената сила в източното Средиземноморие, а от 1991 година насам Москва беше само страничен наблюдател.

Но ето, че ситуацията се промени. Сегашното посещение на Путин в Сирия, Египет и Турция изглежда като триумфален поход. Руският президент подписва споразумения за милиарди, продава електроцентрали и оръжия, призовава американците към въздържаност по въпроса за Ерусалим. Същевременно обаче Путин не обръща ни най-малко внимание на темите човешки права и правата на малцинствата. Нека с тях, както се дочува цинично от московските мозъчни тръстове, да се занимават американците и европейците.

Дали обаче Путин наистина е стратегическият победител, както изглежда на пръв поглед? Все пак ролята на Русия в Близкия изток носи и проблеми със себе си. Така например шефът на Кремъл изтегля голяма част от военните си сили от Сирия, тъй като руското участие натоварва твърде много руския държавен бюджет. Москва трябва да финансира войната в източната част на Украйна и същевременно стене под санкциите, наложени от Запада във връзка с анексията на Крим. Русия се затруднява да поддържа остарялата газопреносна мрежа между Сибир и Запада. Жизненият стандарт на руските граждани спада, а правителството няма пари за модернизиране на икономиката и образованието. Нито пък за борба срещу бедността. И всичко това - само няколко месеца преди президентските избори. Кремъл има политическата воля за участие в световната политика наравно с американците, но Москва просто няма пари за това.

Към това се прибавя и фактът, че руската офанзива беше осъществена непосредствено след изтеглянето на САЩ от Близкия и Среден изток. Американците се умориха от войни след напразните си усилия да въдворят ред в Афганистан, Ирак и Либия. Въпреки жажда за изяви Доналд Тръмп в крайна сметка се отказа от ролята на световен полицай. Той вече не иска да въдворява ред в страни, които американците почти не познават. Тръмп иска да печели пари с продажби на оръжие на саудитците например, или чрез двустранни търговски споразумения, от които САЩ просто имат полза.

В крайна сметка победата на Русия в Сирия има известен горчив привкус. Войната отне живота на стотици хиляди хора. Бяха пръснати милиони. Едва ли е възможно ново политическо начало с Асад като президент на Сирия. Тоест положението си остава нестабилно. От арабска гледна точка към всичко това се прибавя и фактът, че руската победа беше извоювана с ирански, т.е. с шиитски военни части. А единственото нещо, което обединява арабите в Близкия изток, е противопоставянето им на растящото влияние на Техеран.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:45 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

16
rate up comment 2 rate down comment 2
Mavi Goz
преди 6 години
Нещо не стана ясно какво общо имат кипърските банки? Руснаците, както всички свободни хора, пестят, където си искат. Едни в Русия, едни в Кипър, едни в Англия, едни в Лихтенщайн, некои даже в Барбадос и Тобаго... Точно както и американците, които имат какво да пестят - те не са толкова много, но пък офшорките ще се пръснат от спестители и едва ли повече от 5-10% от тях са руснаци... Не знам дали си чувал, но ЕК е повела кръстоносен поход срещу спестителите от ЕС в офшорни зони - май не са само руснаците фенове на изнасянето на бели пари за черни дни извън юрисдикцията на родните си данъчни администрации.... :lol:Обаче темата беше има ли пари Русия да се прави на глобален играч. Отговорът е ***: очевидно, вече е глобален играч. Значи е намерила пари... :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 2 rate down comment 4
Стоян Петров
преди 6 години
В табуретки инвестира ли Русия? PS Само апартамента ми в Монако(Монте карло)ми носи повече приходи от креватния ти бизнес! Хихихи.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 1 rate down comment 5
грифин
преди 6 години
Да бе, затова никой не си мръдна пръста, когато фалираха кипърските банки....щотото всичките руснаци пестят в русия??!! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 7 rate down comment 4
Mavi Goz
преди 6 години
Друг е въпросът, че Русия има огромен стокооборот с цял свят, инвестира къде ли не, в какво ли не, продава, купува, строи, има хиляди задгранични служби, представителства, даже войски и за много от тези си дейности се разплаща с чужди валути. Нема, нема, па некой току каже на магарето "Чуш!"... :l
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 9 rate down comment 2
Mavi Goz
преди 6 години
Хахаха... Дали изобщо имаш представа каква глупост си написал? Парите в банките не са на банките, а на вложителите, а вложителите могат да правят с парите си каквото искат, ако са частни компании и лица, включително да ги инвестират където искат и в каквото искат. Ти, като доста от тукашните драскачи, може и да не си чувал, но Русия в момента е доста по-свободна капиталистическа държава от повечето европейски, особено от тези в ЕС... Путин може да се разпорежда само с парите на държавата и то донякъде. А право за това му дават избирателите. Скоро ше разберем те какво мислят и в какво се съмняват.Влагането на национални валути в кошница от бързоликвидни конвертируеми валути и други активи като злато е практика на всички държави и централни банки и се нарича "валутни резерви". Те подлежат на осчетоводяване и контрол от куп органи и се следят денонощно, в Русия със сигурност...!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 1 rate down comment 7
realistyt
преди 6 години
Как ще има пари Москва, като руските банки изнасят почти всичката си валута от Русия! Натрупаните резерви вместо да се инвестират в руската икономика и инфраструктура, се изнасят извън страната и се влагат основно в долари! Доста хора в Русия вече се съмняват, че Путин всъщност играе не за благото на Русия, а на САЩ! Пък разните му дрязги между двете държави, като конфликта в Украйна, са за отвличане на вниманието на хората.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 6 rate down comment 13
Стоян Петров
преди 6 години
Статията е изключително обективна. Въпросът ми е защо с толкова много думи, когато можехте просто да цитирате Вазов:"Русия ке падне!"?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 6 rate down comment 14
Стоян Петров
преди 6 години
Статията е изключително обективна. Въпросът ми е защо с толкова много думи, когато можехте просто да цитирате Вазов:"Русия ке падне!"?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 8 rate down comment 1
comet
преди 6 години
Когато видя из градски квартал трудно движещ се пенсионер/ка да се разхожда с вързано с връв яростно джавкащо по преминаващите домашно куче, ... ми става тъжно повече за кученцето (защото ако бъде отвързано, така отгледано то дали би оцеляло като независимо)! :(ПП: Не знам откъде ми дойде, проосто реших да споделя. :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 16 rate down comment 10
Mavi Goz
преди 6 години
"Русия се затруднява да поддържа остарялата газопреносна мрежа между Сибир и Запада. Жизненият стандарт на руските граждани спада, а правителството няма пари за модернизиране на икономиката и образованието. Нито пък за борба срещу бедността"Колко хубаво звучи! Сега и да беше истина... :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още