IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Валутните пазари са в очакване на ключовото заседание на Фед

Пазарът вече е отчел в по-голямата си част вдигането на лихвата в щатите

11:30 | 13.12.17 г. 1
<p>
	Централата на Федералния резерв във Вашингтон.<em> Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Централата на Федералния резерв във Вашингтон. Снимка: Архив Ройтерс

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР – Калин Георгиев

Валутните пазари са в очакване на ключовото заседание на Федералния резерв, като нагласите са регулаторът да повиши с 25 базисни пункта основната си лихва. Въпреки че инвеститорите са подготвени за вдигането на лихвените нива, вниманието им ще бъде насочено към прогнозите, които ще направят централните банкери относно пазара на труда и икономическия растеж. Във фокуса на вниманието отново ще бъдат прогнозите за инфлацията, както и речта на Джанет Йелън, която вероятно ще бъде последна на поста ѝ като председател на Федералния резерв. Това ще бъде пето повишение на основния лихвен процент, което ще направи Американската централна банка от декември 2015 г. насам. Освен това вече стана ясно, че индексът на производствените цени за месец ноември отчита ръст от 3,1% на годишна база, надминавайки предварителните прогнози на анализаторите за покачване от 3,0%.

В Европа индексът на потребителските цени във Великобритания за ноември се е ускорил до 3,1% спрямо предварителните прогнози за 3,0%. Цените на дребно в страната оправдаха очакванията, след като реализираха повишение от 0,2% на месечна база. Новозеландският долар нарасна до месечен връх, подкрепен от избора на Адриан Ор за бъдещ председател на Новозеландската централна банка. Ор се очаква да встъпи в длъжност през месец март 2018 г. 

Златото успя да възстанови част от загубите си, затваряйки над 1 240 долара. По-рано през деня благородния метал се понижи до 1 236,50. Фючърсите със срок на доставка през месец февруари се търгуваха около 1 241,70 долара за тройунция. Очакваното вдигане на лихвите от Федералния резерв накара много от инвеститорите да ограничат дългите позиции в благородния метал. Последния доклад на CFTC от миналата седмица показа, че спекулативните дълги позиции в злато са намалели с 51 100 до 173 300, което е най-ниското равнище за последните 17 седмици. Другите метали също приключиха търговията на негативна територия. Фючърсите върху среброто спаднаха с 0,6% до 15,69 долара за тройунция. По-сериозна загуба претърпя платината, която загуби 1,73% от стойността си, завършвайки на 877,35 долара.

В сряда икономическият календар е изпълнен с важни събития. Във фокуса на вниманието, разбира се, ще бъде заседанието на Федералния резерв и решението за основния лихвен процент. Очакванията са, че централните банкери ще вдигнат лихвите с 25 базисни пункта до 1,5%. По-рано през деня предстои обявяването на данните за нивото на безработица във Великобритания. В 15.30 часа българско време ще бъде публикувана информация за индекса на потребителските цени в САЩ. Анализатори очакват инфлацията в страната да се ускори до 2,2% на годишна база през ноември. В 17.30 часа българско време ще бъде обявено нивото на американските петролни запаси за седмицата до 8 декември. Прогнозите са за спад в нивото на запасите с 3.76 млн. барела.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР – Здравко Пиринлиев

EUR/USD

На 11 декември писахме: “Ценовото движение се намира в кондиция на низходящ тренд. Ако видим пробив на междинното ниво на подкрепа, ще продаваме двойката.“
Цената достигна таргета ни, след като видяхме отхвърляне на нивата около 1.18. До отварянето на щатски фондови пазари оставаме мечи настроени в диапазона на търговията в рамките на деня.

USD/JPY

В сряда очакваме волатилност при зелените пари. Пазарът е отчел в по-голямата си част вдигането на лихвата от страна на Федералния резерв и самото вдигане няма да окаже възходящ тласък при долара. Инвеститорите ще следят дали Джанет Йелън ще внесе конкретика по отношение на бъдещите вдигания на лихвата през 2018 г. Възможно е доларът да поевтинее. Ситуацията в по-общ план е рискова за прогнозиране (и търгуване), за това всички позиции на валутната двойка USD/JPY ще ги затворим (или хеджираме).

EUR/GBP

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 09:42 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 3
Иван Митев
преди 6 години
Неправилното държавно прилагане на американския долар приближава началото на катастрофална стопанска криза.Все още някои лица лансираха заблудата, че Федералният резерв на САЩ е с възможност да спаси от възникващите щети.Истината е: Федералният резерв на САЩ е без необходимата компетентност и не може да спаси от щетите от държавната грешка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още