IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво очакват пазарите от Фед и ЕЦБ?

Анализаторите спекулират, че може да видим 4 увеличения на основната лихва в САЩ през 2018 г.

14:13 | 13.12.17 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Федералният резерв се очаква да повиши лихвените проценти в сряда, но много по-важно е, че се чакат знаци по отношение на това как данъчната реформа на администрацията на Доналд Тръмп може да засегне американската икономика, обобщава нагласите на пазара Ройтерс.

Инвеститорите ще обърнат внимание на начина, по който централната банка на САЩ ще балансира между стимулите за икономическия растеж, слабата инфлация и ръста на заплатите. Председателят на Фед Джанет Йелън ще даде последната си пресконференция за 4-годишния си мандат, който ще приключи в началото на 2018 г. Нейният наследник Джером Пауъл заяви в неодавнашното си изслушване, че няма усещане за прегряване на икономиката, което показва, че той едва ли ще увеличи темпа на нарастване на лихвите, докато няма ясни доказателства за ускоряване на растежа на заплатите и инфлацията.

Федералният резерв увеличи лихвените проценти два пъти през 2017 г. и към момента се очаква през следващата година да има още три повишения. Последните позитивни макроикономически данни карат някои анализатори да спекулират, че новите прогнози, които се чакат от централната банка, ще доведат до четири увеличавания на лихвите през следващата година.

В момента има признаци, че инфлацията може да се увеличи след дълъг период на ниски нива. От Федералния резерв бяха разтревожени заради продължителното време, за което индексът се задържа под целта от 2% въпреки силния пазар на труда и растящата икономика.

Данъчната реформа на Тръмп, която се очаква да намали корпоративния данък, би могла допълнително да окаже положително развитие на икономиката.

Управителят на Европейската централна банка (ЕЦБ) Марио Драги вероятно ще повиши прогнозите си за растежа, тъй като крехкото икономическо възстановяване на еврозоната бавно набира скорост, пише Bloomberg. На последното си заседание Драги представи стратегията на регулатора по отношение на паричната политика до септември 2018 г. Повече подробности за програмата за количествено облекчаване обаче едва ли ще бъдат разкрити преди юни-юли следващата година.

Очакваме Драги да потвърди основните послания от заседанието на ЕЦБ през октомври, коментира главният икономист на ING Diba за Германия и Австрия Карстен Бржески, цитиран от Bloomberg. Според него с ревизирането на прогнозите за растежа през тази и следващата година ЕЦБ ще се присъедини към оптимистите за развитие на Еврозоната.

Държавите от еврозоната се радват на най-силния си икономически растеж от десетилетие. Към момента централната банка на региона възнамерява да изкупи облигации на стойност 2,5 трлн. евро до септември следващата година. Централната банка обещава да поддържа лихвените проценти стабилни, докато прекрати покупките на активи. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:53 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 7 rate down comment 4
Иван Митев
преди 6 години
Има вярващи, че Федералният резерв (ФЕД) и Европейската централна банка (ЕЦБ) ще помогнат на някого да се спаси от щети. Това не е възможно да се случи, защото ФЕД и ЕЦБ са без необходимата компетентност.Днес най-важното за ФЕД и ЕЦБ е как да демонстрират как правят нещо необходимо, за да се спасят от отговорност за нарастващия потенциал за катастрофална криза и съпътстващите щети.В действителност сега ФЕД и ЕЦБ са със съдба на жертви и бъдещето им е като на всички жертви.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още