IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Twitter: Русия е похарчила над 1000 долара за шест реклами, свързани с Brexit

Социалната мрежа все още не е направила пълен анализ на руското влияние в платформата ѝ върху вота за напускане на ЕС

12:59 | 14.12.17 г. 7
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Социалната мрежа Twitter разкри, че руски акаунти са похарчили 1031,99 долара за купуването на шест реклами, свързани с Brexit, в платформата по време на миналогодишния референдум, на който британците трябваше да изберат дали искат да останат в Европейския съюз (ЕС), пише TechCrunch.

Въпросните реклами са купени по време на периода на регулация на политическите кампании, свързани с проведения през юни 2016 г. референдум, и по-специално между 15 април и 23 юни 2016 г.

Информацията е разкрита в рамките на продължаващо вътрешно разследване на Twitter за възможна намеса в Brexit, инициирана по заявка от британската парламентарна комисия, която разследва фалшивите новини.

Изборната комисия във Великобритания, която съблюдава процедурата по изборите в страната и регулира финансирането на кампаниите, също писа на социалните мрежи, като ги помоли да проверят за потенциална намеса на Русия в Brexit, като част от продължаващите усилия за проверка дали чрез използване на дигитални реклами и ботове в социалните мрежи не са нарушени регулациите на политическите кампании.

По-рано вчера Facebook заяви, че е открила три „имиграционни“ реклами, купени от акаунти, зад които стои Русия, които са се появили преди вота за Brexit. Според компанията те са генерирали общо 200 гледания.

И все пак разследването на Facebook до момента се простира само в платеното съдържание от руски акаунти, така че не е ясно колко свързана с Brexit пропаганда е била разпространена от руски акаунти в платформата, като се има предвид, че съдържанието е било споделяно свободно с хората във Facebook.

Във Великобритания беше разкрито, че агенти на Кремъл дори са използвали събитията във Facebook, за да организират реални срещи. През октомври Facebook потвърди, че около 126 млн. американски потребители на Facebook са видели съдържание, генерирано от Русия, на нейната платформа.

От гледна точка на Brexit Facebook и Twitter все още не са дали пълен анализ на ситуацията и все още не е ясно колко голямо е потенциалното влияние на пропагандата на Кремъл върху референдума за напускане на ЕС.

Говорител на Twitter е отказал да отговори на допълнителни въпроси.

Още технологични новини вижте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria:

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:32 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Социални мрежи виж още

Коментари

7
rate up comment 1 rate down comment 0
majnata
преди 6 години
"Терезеза Мей не напразно каза на Путин: "Знаем какво вършите! Няма да успеете!".Сетила се Мара/Тереза да се побара ! :))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 2
rainmaker
преди 6 години
Проблема не е в платената реклама. На нея никoй не и обръща внимание така или иначе. Истинския проблем е в армията от тролчета наети да пишат коментари под статиите, по форуми и фейсбук групи. Тролчета които разпространяват фалшиви новини, коспиративни теории и дезинформация.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 0
V.At.
преди 6 години
Не разбрах в какво точно няма да успеят? Ако Русия е за Брекзит май са успели.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 14 rate down comment 0
4i4o_Pay
преди 6 години
Евала на пичовете - ето това е ефективност! Представям си какво могат да извършат с 1 000 000 рубли.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 15
Стоян Петров
преди 6 години
Не се съобщава заради сумата, а заради факта. Терезеза Мей не напразно каза на Путин: "Знаем какво вършите! Няма да успеете!".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 23 rate down comment 1
Hammer
преди 6 години
В САЩ с 10К долара купиха изборите, в кралството минаха едва с 1000. Не ми се мисли какви поразии могат да свършат руснаците в малка държава като нашата с ...10-20 долара!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 3
Веско
преди 6 години
За общо двеста гледания можехте да закръглите сумата на 1032 долара! И кой е Twitter , че го цитирате?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още