IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Вълна от оптимизъм заля Wall Steet*

В петък се очаква окончателният текст на данъчната реформа

18:00 | 14.12.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

В началото на американската борсова сесия основните индекси на Wall Street отразяват серия позитивни новини – продажбите на дребно в САЩ се увеличат над очакванията, а данъчната реформа на републиканците ще бъде окончателно гласувана от Конгреса преди края на годината.

Бенчмаркът Dow Jones се покачва с 0,21% до 24 637,31 пункта. При широкия показател S&P 500 движението на положителна територия е с 0,10%, като в началото на търговията достига 2 665,46 пункта. Технологичният Nasdaq напредва с 0,18% до 6 887,90 пункта.

Акциите на Disney поскъпнаха с 0,17% до 107,57 долара за акция, след като стана ясно, че Walt Disney придобива по-голямата част от глобалната империя на медийния магнат Рупърт Мърдок 21st Century Fox. Сумата, за която са се договорили компаниите, е 52,4 млрд. долара. Притежателите на дялове в 21st Century Fox ще получат по 0,2745 акции от Disney за всяка тяхна акция на Fox - за активи, включващи филмовото студио 21st Century Fox, 39% дял в Sky, Star India и серия от платени телевизионни канали, сред които са FX и National Geographic, обяви Disney в изявление.

В сряда републиканците в Сената и парламента постигнаха окончателно споразумение около данъчната реформа, която се очаква да намали корпоративния данък до 21%. Пълният текст на законопроекта се очаква да бъде обявен в петък, а до края на година да мине и гласуването.

Продажбите на дребно в САЩ се повишават над прогнозите за ноември, което показва нарастване на оптимизма сред потребителите, като в данните се отразява и започналото пазаруване за празниците.

Федералният резерв повиши лихвените проценти с четвърт процентен пункт, както се очакваше, но остави непроменена своята прогноза за лихвените нива в следващите години, въпреки че политиците очакват краткосрочно ускоряване на икономическия растеж в САЩ. От Фед все още не виждат достатъчно признаци за ускоряване на инфлацията, като същото послание беше чуто и от управителя на Европейската централна банка Марио Драги.

* Информацията е актуална към 17:10 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:57 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още