IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Миграцията - горчивото блюдо на масата на европейските лидери

Между страните от ЕС отдавна прехвърчат искри по отношение на ангажиментите за справянето с бежанската криза

20:32 | 14.12.17 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Миграцията вероятно ще е темата, която може да вгорчи срещата на европейските лидери тази вечер (14 декември) и утре (15 декември). Това става ясно от първите коментари, излъчени във видеосистемата на Европейската комисия (ЕК), които част от държавниците в Европейския съюз (ЕС) направиха, пристигайки в Брюксел.

Съветът на ЕС ще дискутира теми, по които общността показа единство - новият отбранителен съюз и Brexit, но и теми, по които липсата на единство е много видима - европейският паричен съюз и миграцията, коментира председателят на Съвета Доналд Туск.

Според него по отношение на икономическите проблеми общността се разделя на "север" и "юг", а по отношение на миграцията - на "изток" и "запад". "Това разделение е съпроводено от емоции, които затрудняват намирането дори на общ език и рационални аргументи за обсъждане", заяви Туск.

За амбициите си да изпълни Brexit говори британският премиер Тереза Мей. Пред журналисти при пристигането си в Брюксел тя изрази своето разочарование от гласуването в британския парламент, с което беше направена сериозна поправка, според която депутатите ще имат повече правомощия в преговорите, но и отбеляза добрия напредък в разговорите.

"Тук съм, за да говоря за Brexit и за амбициозно и много специално партньорство между двете страни", каза още тя.

Напускането на Великобритания не е единствената ни тема, каза от своя страна френският президент Еманюел Макрон. Той посочи, че има още много важни казуси, като например общата отбрана и миграцията, които ще бъдат дискутирани днес и утре. Миграцията ще е много чувствителен въпрос в дневния ред на европейските лидери, призна Макрон, призовавайки страните да намерят начин да обединят позициите си.

Германският канцлер Ангела Меркел също призова за единство между страните от ЕС при решение за мигрантскта криза. "Нуждаем се от солидарност не само при регулирането и насочването на миграцията по външните граници - това е важно, но се нуждаем и солидарност вътре в общността", каза тя.

Коментар на Доналд Туск за неефективността на системата за разпределение на мигрантите вече предизвика гнева на Гърция. Премиерът на южната ни съседка коментира преди да тръгне за Брюксел, че няма да подкрепи финалната декларация на Съвета, с което ще блокира и решението му, ако няма равно разпределение на бежанците в страните от ЕС. Сега обаче Ципрас не се спря за коментар пред чакащите го журналисти в Брюксел.

Сътрудничеството на ЕС с Африканския съюз вече дават резултат и 16 хил. мигранти от Либия се завръщат доброволно в родната си страна, заяви Върховният представител по въпросите на външната политика на ЕС Федерика Могерини. Те ще участват в програма за реинтеграция.

Допълнително в следващите седмици още 15 хил. мигранти от Африка се завръщат по домовете си. Лошата новина е, че за да изпълни тези ангажименти Брюксел се нуждае от още средства, каза още тя. 

Европейският отбранителен съюз ще има добър ефект и върху ЕС, и върху НАТО, коментира и генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, който също ще участва в срещата на върха в Брюксел. Той ще доведе до по-голяма дееспособност на военните сили и ще увеличи разходите за отбрана, смята още Столтенберг.

Алиансът отдавна критикува страните от Европа, че не изпълняват изискването за разходи за отбрана в размер на 2% от БВП. Това се изпълнява само от няколко държави, сред които Франция и Гърция. 

В дневния ред на лидерите на ЕС са още и санкциите срещу Русия, която тема също може да нажежи обстановката. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:49 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 1
majnata
преди 6 години
"Германският канцлер Ангела Меркел също призова за единство между страните от ЕС при решение за мигрантскта криза. "Нуждаем се от солидарност не само при регулирането и насочването на миграцията по външните граници - това е важно, но се нуждаем и солидарност вътре в общността", каза тя."А преди да покани кафяво-черната гнъс , кого попита дали иска таквизи неканени гости ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още