IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС официално стартира програмата за постоянно сътрудничество в сферата на отбраната

Лидерите на страните членки потвърждават и ангажиментите на блока за бързо и цялостно изпълнение на Парижкото споразумение за климата

22:23 | 14.12.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Лидерите на държавите от Европейския съюз (ЕС) дадоха днес официално начало на европейската програма за постоянно структурирано сътрудничество (Permanent Structured Cooperation, или PESCO) в сферата на сигурността и отбраната, съобщават от пресслужбата на Съвета на ЕС.

"Днес полагаме началото на постоянното структурирано сътрудничество - практическо изражение на желанието ни да изградим общоевропейска отбрана", посочи председателят на Съвета Доналд Туск.

Той допълни, че „днес мечтата става реалност“.

Във финалните заключения от днешното заседание на лидерите на ЕС се посочва обаче, че са необходими още усилия във връзка с Европейския фонд за отбрана и по специално за бързото приемане през 2018 г. на Европейска програма за промишлено развитие в областта на отбраната, което да се извърши навреме с оглед на финансирането на първите проекти, свързани със способностите, през 2019 г.

През пролетта на 2018 г. Съветът ще трябва да приеме и препоръка за нов специален инструмент, който да обхваща всички изисквания за изграждането на капацитет в подкрепа на сигурността и развитието след 2020 г.

Съветът настоява и да се премине към изпълнението на пълния набор от предложения за сътрудничество между ЕС и НАТО, включително допълнителните предложения, договорени през декември.

Всички въпроси, свързани с европейския съюз на отбраната, ще се разгледат отново през юни 2018 г. на заседание на Съвета.

В заключенията Съветът на ЕС потвърждава ангажиментите на блока за бързо и цялостно изпълнение на Парижкото споразумение за климата.

Лидерите изтъкват и социалното, образователно и културно измерение на политиките, които са важни за обединението на европейците и изграждането на бъдещето на ЕС.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:58 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още