IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Интернет неутралността в САЩ бе официално "убита"

Федералната комисия по комуникациите гласува премахването на Заповедта за отворен интернет

10:59 | 15.12.17 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Въпреки огромната опозиция от Конгреса, от технически експерти, различни организации и, разбира се, от американските граждани Федералната комисия по комуникациите (FCC) гласува да премахне Заповедта за отворен интернет от 2015 г. и защитата на интернет неутралността, която документът защитаваше, пише TechCrunch.

Заповедта, приета в четвъртък, се нарича „Restoring Internet Freedom” и по същество премахва FCC от позицията на регулатор на интернет индустрията и отхвърля правилата, които възпрепятстват блокирането и контролирането на съдържание. Сега Федералната търговска комисия е натоварена с ролята на регулатор, но далеч не е агенция с експертиза в тази сфера и не може да създаде превантивни правила, като тези, които бяха в сила през последните няколко години.

Както се очакваше, председателят на FCC Аджит Пай и републиканските комисари Брендън Кар и Майкъл О'Райли гласуваха в подкрепа на заповедта, докато комисарите от демократите Мигнън Клейбърн и Джесика Розенвочъл гласуваха против.

“Съществува голяма заблуда, която стои в основата на действията и реториката на мнозинството днес: предположението, че най-доброто за доставчиците на широколентов интернет, е най-доброто за Америка. Това, което ме натъжава, е, че агенцията, която трябваше да ви защитава, ви изоставя. Но съм щастлив да кажа, че борбата за спасяването на интернет неутралността не свършва днес. Тази агенция няма последната гума. Благодаря на Бога за това!“, коментира Клейбърн.

Той и Розенвочъл скоро ще публикуват по-съществени изявления, с които очертават проблемите от новото решение и може би ще подскажат как може да бъде оспорено от закона, след като влезе в сила.

Пай от своя страна прокара същата линия, която следва от 2015 г. насам. Че законът, който диктува случващото се в интернет, остава „неограничен от федералната и държавна регулация, че регламентите са унищожили работни места, че малките доставчици на интернет услуги са били засегнати и т.н.

Той настоява интернет да бъде „управляван от инженери“, а не от „адвокати и счетоводители“ - иронично, защото стотици изтъкнати инженери посочиха техническите недостатъци на заповедта, която до голяма степен се основава на икономически анализ и на законови съображения.

Комисар О'Райли коментира, че заповедта от 2015 г., която е била създадена от администрацията на Барак Обама, се е занимавала предимно с теоретични заплахи. 

Още технологични новини вижте във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria! 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:05 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 2
forum_rookie
преди 6 години
Има да почакаш...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 2
julian12
преди 6 години
Чакам защитниците на демокрацията и оплюващи изтока да пишат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още