IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

По програма "Хоризонт 2020" бизнесът получава директно финансиране

Насочваме малкия и средния бизнес да кандидатства с проекти за иновации, посочи консултантът Кремена Димитрова от Обединени бизнес клубове

12:47 | 15.12.17 г. 2
По програма "Хоризонт 2020" бизнесът получава директно финансиране

По програма "Хоризонт 2020" бизнесът получава директно финансиране. Малките и средни предприятия могат да получат европейски средства не само по структурните фондове като „Фонд Замеделие“, а по програми, които се управляват директно от Европейската комисия, които нямат представителство в България.

Това обясни в ефира на „Бизнес среща" на Bloomberg TV Bulgaria консултантът Кремена Димитрова, член на управителния съвет на сдружението за подпомагане на малкия и среден бизнес „Обединени бизнес клубове“.

„Хоризонт 2020 е една от малкото такива програми, за които се говори повече. Това е така, защото тя финансира най-вече иновации, а в България се оказва, че има много изобретатели и интересът е много голям, посочи тя. – Това е най-голямата програма за научни изследвания и иновации, като бюджетът за периода 2014-2020 е значително по-висок, отколкото в предходния период – почти 80 млрд. евро.“

Димитрова напомни, че идеята на прогромата е да засили конкурентоспособността на европейските фирми на световния пазар.

„Направленията, за които може да се кандидатства, са здравеопазване, образование, енергетика. Ние се опитваме да подпомагаме и насочваме малките и средни фирми да кандидатстват с изобретения", каза консултантът.

Кремена Димитрова разкри, че по повечето от темите трябва да се кадидатства в консорциум от три държави от ЕС, като се включват и научни организации, докато при малкия бизнес не се налага да се търсят партньори.

Как се разпределят средствата по програма "Хоризонт 2020"? Защо процентът на българските фирми, които кандидатстват за финансиране, е по-малък от този на западните предприятия? Как бизнесът може да се възползва от програмата? Вижте във видеото!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:40 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

2
rate up comment 5 rate down comment 1
bgMan
преди 6 години
Бизнесът на ГЕРБ получава директно финансиране.За останалите нищо...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 1
ДХДО
преди 6 години
"По програма "Хоризонт 2020" бизнесът получава директно финансиране"Това някаква радио-станция ли е?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още