IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бисер Петков: Коледните добавки за пенсионерите имат социален характер

Направените разчети за диференцирано изплащане на коледните добавки не гарантират по-голяма справедливост, каза социалният министър

14:33 | 15.12.17 г. 2
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

Коледните добавки за пенсионерите имат социален характер и идеята е да подпомагат хората с най-ниски доходи. Това каза министърът на труда и социалната политика Бисер Петков по време на парламентарния блиц контрол, предава БТА.

Според депутатите от левицата, които отправиха питането, един милион български пенсионери са ощетени, защото не са получили коледни добавки. Те попитаха защо въпреки обещанията от страна на министъра за компенсиране на по-голяма група от хора тази година, това не се е случило. 

Бисер Петков обясни, че са правени разчети за диференцирано изплащане на коледните добавки, за да се преодолее недостатъкът, че част от пенсионерите са получили по-голямо увеличение на пенсиите през тази година - минималните пенсии през 2017 година стигнаха до 200 лева с двукратното увеличение.

Министърът обясни, че при разчетите се е оказало, че съществуват технически и информационни проблеми, които не гарантират по-голяма справедливост. По тази причина е запазен подходът, който се прилага няколко години - да се дават добавки на пенсионерите, чиито пенсии или сбор от пенсиите са под линията на бедността.

За тази година беше възприета линията на бедност за 2018 година - 321 лева, за да не отпаднат от коледното подпомагане хора, които са получили великденски добавки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:30 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
Спящият бик
преди 6 години
Много хора говорят глупости нарочно, но този дори не разбира, когато го прави.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
fortiss
преди 6 години
От къде знаеш, че са със социален характер? Това, че вземаш държавна заплата не те прави специалист от последна инстанция! Всяко плащане от бюджета за нещо си взема от едни и дава на други, т.е. изравнява доходите. Няма смисъл да си плащаш осигуровки, това искаш да кажеш!!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още