IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Иван Манев и неговото чудотворно приложение за чужди езици

Как една идея се превръща в работещ проект, разказва създателят на приложението за учене на чуждоезикови думи Worddio

12:58 | 31.12.17 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Личен архив</em></p>

Снимка: Личен архив

Иван Манев се занимава със CRM анализи и подпомага няколко големи български компании в по-доброто комуникиране и задържане на клиентите. Завършил е „Маркетинг“ в Стопанската академия "Димитър А. Ценов" - Свищов. Кариерното му развитие през годините е фокусирано върху директните продажби и изграждането на търговски структури.

През последните години се занимава и със свой собствен проект – мобилното приложение Worddio, което съчетава най-ефективните методи за бързо учене на нови думи. Срещнахме се с Иван, за да ни разкаже през какви трудности е преминал, докато идеята му се превърне в готов продукт и какви уроци за предприемачеството е научил. 

- Как решихте да се захванете със създаването на мобилно приложение за чуждоезиково обучение?

- Преди да започна, искам да уточня, че приложението е фокусирано само върху ученето на нови думи. Досега не съм попадал на приложение, с което да научиш език, въпреки че има такива, които го обещават. Език се учи в езиково училище/школа или в чужбина, а Worddio може да помогне само с обогатяване на езиковия запас от думи.

Всичко започна преди 7-8 години, когато трябваше спешно да усъвършенствам своя английски. Тогава работех за голяма българска компания, лидер на пазара на небанковото кредитиране, която наскоро беше закупена от международен лидер в сектора. Английският беше официален език и ако исках да продължа да се развивам, езикът беше ключово изискване.

В края на 2009 г. започнах с езиков курс след работа, но скоростта, с която се развиваха нещата, не ме удовлетворяваше. Няколко месеца по-късно посетих едномесечен курс по английски в Лондон. Две години след това повторих курса, но този път в Малта, където беше доста по-евтино.

Въпреки всичко основният ми проблем беше езиковият запас от думи. Търсих варианти, питах учителите какво да направя и отговорът винаги беше един - пиши думите по 50-100 пъти или си направи флашкарти (картончета, на които от едната страна е написана думата на единия език, а от другата - на другия).

В Малта установих, че моите картончета, които ползвах, докато ходя до училището и обратно, ми помагат, но не са толкова полезни за произношението ми. Хрумна ми да превърна картончетата си в аудио записи, които да слушам, докато ходя до училище. Започнах да се записвам как произнасям думата на български и след това на английски.

После тези записи ги подредих в плейлист, дума след дума, така че я чувам първо на единия език, а после на другия, а в паузата да се мъча да позная думата, преди да я чуя. Идеята ми хареса много, защото ми даваше възможност да уча, докато отивам до училище и обратно и въобще докато съм в движение. Но проблемът отново беше с моето неправилно произношение.

Почнах да търся подходящи приложения за телефона, които да ми дадат тази свобода - да уча, докато съм в движение, като слушам думите, произнесени от англичани с правилното произношение. Изненадах се, че такива не намерих. Свалих десетки приложения и всичките бяха интерактивни, т.е. трябваше да цъкам постоянно нещо на телефона, но това не може да се прави, докато си в движение.

Тогава, в Малта, се роди и идеята за Worddio. Приложение, което да усъвършенства метода на флашкартите, като го съчетае с аудио произнасяне на думите от оригинални носители на речта. После, в многото проучвания и разговори с преподаватели и лингвисти, идеята ми се верифицира като много подходящ метод за целта си.

- Колко време отне разработката и как се финансира?

- Стартирах проекта на два пъти. Първият път започнах заедно с Георги Малчев, като идеята беше да кандидатстваме за финансиране в един от местните акселератори. Тогава проектът беше само на идейно ниво и акселераторът ни отказа, докато не го реализираме. В този етап на развитие на проекта Жоро много ми помогна да се ориентирам в света на стартъпите и как се почва бизнес от нулата, нещо, което беше доста различно от това, което бях правил. След като акселераторът ни отказа, Жоро прие предизвикателството да поеме дигиталния бизнес на голяма компания на българския пазар и така пътищата ни се разделиха. В момента Жоро е един от основателите на една от най-яките дигитални агенции в България и продължава да ми помага в развитието на проекта, което е голяма оценка за мен и това, което правя.

В онзи момент семейството ме подкрепи и стартирах разработката с пари назаем от майка ми. Оказа се, че да започнеш бизнес от нулата не е лесно и е имало какво още да науча. Научих го по трудния начин. След една година имах приложение и сайт, които не ми харесваха и бяха на светлинни години от това, което исках.

Парите бяха на привършване. С последните средства подготвих документи да кандидатствам по Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“. Заради тази програма трябваше да спра с развитието, тъй като кандидатствам от едно ниво и като ме одобрят, трябва да съм на същото. Казаха, че за три месеца ще излязат резултатите, но реално излязоха след 11 месеца. За тези месеци без движение по проекта загубих екипа, с който бях работил до момента. Оцениха проекта като иновативен, но не успях да стигна до финансиране. Сега съм в резервите, но вече и да се случи нещо, аз не съм на етапа, на който кандидатствах за финансиране и няма да мога да сключа договора.

След 11 месеца чакане, изгубен екип, свършени пари и произведено нещо, което въобще не харесвах, идеята, която още гореше в мен, не ме остави. Продължавах да свалям и тествам стотици приложения и това, което исках и което предлага Worddio сега, все не го намирах.

Записах курс по дигитален маркетинг и паралелно с него поднових работата по проекта. Този път теглих заем от банка, като заложих жилището си, за което съм много благодарен на съпругата си, че вярва в мен и че продължава да ме подкрепя.

На курса научих как се правят нещата по правилен начин и видях всички грешки, които бях допуснал. Сформирах нов екип, който трябваше да надгради това, което бях направил до момента със стария екип. След обсъждане и анализ на постигнатото, както и на база новите ми изисквания, се оказа, че е по-добре да започнем всичко отначало и така започнах да разработвам проекта за втори път. Този път знаех какво искам, бях много взискателен и педантичен и смело мога да заявя, че реализирахме проект на световно ниво.

С няколко думи на въпроса – идеята я развивам повече от пет години, а същинската разработка на проекта ми отне около 2 години. Проектът го развих със собствено финансиране, като инвестираните пари не са толкова много, колкото ми струва времето, което съм отделил по него.

- Защо не успяхте да ползвате външно финансиране? Какви са минусите на акселераторите, бизнес ангелите и други подобни, що се отнася до проект като Worddio?

- Не мога да оценявам работата на акселераторите. Сега като се замисля, аз извлякох всички положителни неща за мен от кандидатстванията ми. Всяко тяхно изискване имаше някакъв смисъл и ми даде насоки в развитието на проекта.

Вярно, очакванията на всеки начинаещ като мен са, че някой ще ти даде пари за една страхотна идея, но това въобще не е така. Страхотни идеи има много и е много малък делът на тези, които се реализират, за жалост. От реализираните пък много малко оцеляват след третата година на пазара и трябва да си абсолютен магьосник, за да познаеш успешната инвестиция още на ниво идея.

Последна актуализация: 08:43 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 43 rate down comment 0
Hahoto
преди 6 години
Браво! Страхотно интервю! Стискаме палци на г-н Манев да продължава все така! Успех от сърце!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още