IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Консерватори и популисти се споразумяха за коалиционно правителство в Австрия

С това Австрия ще стане единствената западноевропейска страна, в чието правителство участва крайнодясна партия

22:58 | 15.12.17 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Австрийската народна партия (АНП) на консерватора Себастиан Курц ще създаде коалиционно правителство с популистката Австрийска партия на свободата (АПС), предадоха световните агенции.

С това Австрия ще стане единствената западноевропейска страна, в чието правителство участва крайнодясна партия, отбелязва БТА, позовавайки се на Ройтерс.

До сключване на коалиционното споразумение се стигна след проведените на 15 октомври парламентарни избори, една от водещите теми на които беше миграционната криза в Европа.

На изборите АПС спечели рекордна подкрепа за последните 15 години, припомня ТАСС. Победител беше АНП с 31,5 на сто от гласовете, следвана от социалдемократите с 26,9 и АПС с 26 процента. Социологически проучвания установиха, че антиимигрантските платформи на двете десни партии са били решаващи за изборния резултат.

АНП и АПС вече участваха в коалиционно правителство от 2000 до 2005 г., което предизвика недоволството на европейски страни.

31-годишният Себастиан Курц ще стане най-младият правителствен ръководител в Европа, отбелязва ДПА. Очаква се лидерът на АПС Хайнц-Кристиан Щрахе да стане вицеканцлер.

Курц и Щрахе водиха преговори в продължение на около 7 седмици, преди да постигнат споразумение. Целта им беше да намалят данъка върху доходите, да свият бюрокрацията, да засилят пряката демокрация и да ограничат допълнително имиграцията.

И двете партии все още не са представили основните точки от политическите си програми.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:20 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 9 rate down comment 2
majnata
преди 6 години
"С това Австрия ще стане единствената западноевропейска страна, в чието правителство участва крайнодясна партия..." Това като недостатък ли трябва да бъде възприемано ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още