IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Четири извода от срещата на върха на ЕС

Като се изключи Brexit по всички важни за блока теми цари несигурност и напрежение

11:05 | 16.12.17 г. 4
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Последната среща на Съвета на Европейския съюз (ЕС) приключи така, както трябваше. Лидерите на държавите от ЕС решиха, че Великобритания е направила достатъчно, за да се премине към следващата фаза на преговорите за Brexit. По всички други теми обаче цари несигурност и напрежение – от една страна предизвикани заради липсата на правителство в Германия, а от друга – от дълбокото разделение за това как да се реформира подходът на блока към миграцията, пише онлайн изданието Politico.eu.

Изданието обобщава и четири водещи момента от срещата.

Brexit – успех на ръба

Събитието, което доведе до този развой на нещата, се случи седмица по-рано, когато премиерът на Великобритания Тереза Мей пътува по спешност до Брюксел буквално часове преди изтичането на крайния срок за преговорите, за да постигне съгласие с европейските власти по първата фаза от преговорите - правата на гражданите, финансовите задължения на Великобритания към ЕС и границата със Северна Ирландия.

Ако лидерите на държавите членки обаче откажеха да отбележат "достатъчно напредък" по процеса, това би предизвикало политически и финансов смут.

Тази среща на върха вероятно ще бъде запомнена като повратна точка за Мей, която напусна Брюксел под неочакваните аплодисменти на колегите си, че и с топли думи от някои от тях. Холандският премиер Марк Рюте я определи като „страхотен политик“, а председателят на Европейската комисия (ЕК) Жан-Клод Юнкер изтъкна „големите усилия“, които тя е положила за постигането на споразумение. Премиерът на Унгария Виктор Орбан се изрази твърде възторжено в похвалите си – че Мей е "прекрасен човек" и "твърда дама".

Въпреки забележките за парламентарното поражение на Май по повод законодателството за Brexit цялостният процес изглежда значително подобри разбирането на лидерите на ЕС за това колко трудно е да се постигне дори умерен успех в каквито и да било преговори, посочва изданието.

Колко дълго ще продължи изразяването на добра воля, това предстои да видим. Все още има тежки чувства, защото „разводът винаги е тъжен и винаги е много, много труден“, както коментира естонският премиер Юрий Ратас.

Полша, която изобщо не трябваше да е в дневния ред

Новият министър-председател на Полша Матеуш Моравецки напусна по-рано заседанието и така и не взе участие в колективното решение за Brexit. Дотогава страната му вече беше взела централно място в дискусиите.

Пред репортери той коментира, че смята, че ЕК ще препоръча да бъдат наложени санкции срещу Полша заради съдебните реформи , които според Брюксел нарушават върховенството на закона. Полският премиер заяви, че е разбрал, че решението "вече е взето, че следващата сряда ЕК планира да започне [процедурата]“. Това би могло да доведе до спиране на правото на глас на Полша в Съвета.

В същото време Франция и Германия твърдо застанаха зад ЕК заради евентуална подобна процедура. Президентът на Франция Еманюел Макрон и канцлерът на Германия Ангела Меркел коментираха на съвместна пресконференция, че ще подкрепят Комисията, ако тя препоръча да бъдат наложени санкции срещу Варшава за нарушаване на демократичните принципи на Съюза.

Последна актуализация: 09:03 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 8 rate down comment 2
bgMan
преди 6 години
При СССР имаше и екзекуции на всички другомислещи..., сега има свобода..., туй е най-важната разлика ако питаш мен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 7
majnata
преди 6 години
При СССР имаше грешки на растежа ... при ЕС има само растеж на грешките ...туй е "малката" разлика . :))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 6
bgMan
преди 6 години
Еми след като се видя едно време, че СССР излъга че ще го построи, сега е ред на някой друг да опита.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 10
majnata
преди 6 години
Хаха...както казва Остап Бендер: "Ледът се пука , господа..."Мдаа , независимо от трудностите и враговете , ЕС смело строи светлото социалистическо бъдеще !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още