IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Данъчната реформа – последната важна новина за пазарите за 2017 г.

Очаква се консолидация в условията на предпразнична търговия

14:28 | 18.12.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР – Петър Лавов

Промените в данъчното законодателство в САЩ се разглеждат като последното голямо събитие тази година, тъй като инвеститорите прекратяват търговската си дейност преди коледните и новогодишните празници. Много инвеститори очакват, че преразглеждането на промените в данъчното законодателство може да увеличи растежа на икономиката на САЩ, което ще доведе до по-високи лихвени повишения и по-скъп долар.

"Пазарите влизат в консолидация в условията на предпразнична търговия", каза анализатора по пазарна стратегия на TD Securities в Торонто, Марк Мак Кормик. Междубанковите лихвени проценти за краткосрочно заемане на доларови активи се повиши до най-високото си ниво от 2012 г. насам. Това беше предизвиквано от объркването във финансовите институции в желанието си да осигурят финансиране преди да се намали обема на търговия.

Тримесечният валутен суап на валутната двойка EUR/USD, който измерва премиите, които банките трябва да платят, за да обърнат евро в долари, се търгуваше на 107 базисни пункта. В началото на месеца размяната се осъществяваше на 52 базисни пункта. Еврото падна с 0,17% до 1,1757 долара. "Нарастването на цената за суап, все още не се е отразило върху цената на щатския долар, макар че това може да е отрицателно за долара", коментира специалиста по водене на глобални валутни стратегии в Brown Brothers Harriman в Ню Йорк, Марк Чандлър.

Американските акции се повишиха до най-високите си стойности в края на миналата седмица, тъй като очакванията за данъчната реформа на републиканците нараснаха. Индустриалният Dow Jones скочи със 139 пункта до поредното най-високо ниво за всички времена от 24 651,74 пункта. Широкият S&P 500 също достигна поредната си рекордна стойност, нараствайки с 0,9%, затваряйки на 2 675,81 пункта. Финансовият сектор, секторът на здравеопазването и технологичния сектор затвориха с печалби от над 1% и изстреляха измерителя за пореден път. Технологичният NASDAQ Composite напредна с 1.2% и затвори на поредното си най-високо ниво в историята от 6 936,58 пункта.

Според плана на републиканците корпоративния данък ще бъде намален от 35% до 21%. Новината за ниските данъци помогна за рекордите при търговията с акции. По време на петъчната сесия S&P 500 достигна дори до 1,85% ръст. Очаква се депутатите да гласуват законопроекта следващата седмица.

Продължаващото прекъсване на газопровода в Северно море и намаляването на производствените разходи под ръководството на ОПЕК и покачващата се американска продукция държат цените на петрола стабилни.
Златото достигна 5-месечно дъно от 1 235,92 долара за тройунция през миналия понеделник, но се възстанови, след като Федералният резерв на САЩ повиши лихвените проценти в сряда за трети път тази година. Среброто и платината също белязаха ръст от съответно 0,6% до 16,95 долара и 0,3% до 880,74 долара за унция. Паладият, от своя страна, постигна 2,6% ръст за седмицата и затвори на ниво 1033,20 долара за унция.


ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР – Димитър Петков


GBP/JPY

Движението при тази валутна двойка се развива според очакванията ни от последните седмици. Има голяма вероятност корекцията след пробива на „вимпела“ да е приключила, като наблюдавайки 1-дневната времева рамка, виждаме индикации за движение нагоре, поне до зоната на съпротивата около 151.86.

USD/CAD

USD/CAD се оттласна от 13-периодната експоненциална, като това съвпада и със зоната около 38.2 на Фибоначи спрямо импулса преди това. Очакванията са за „бичо“ движение, поне в рамките на деня.

CAD/JPY

Тук виждаме обръщаща свещ и съобразяване на цената с дълбокото ниво на Фибоначи около 76.4. За деня предполагаме движение до 87.95.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:34 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още