IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гуверньорът на датската централна банка: Биткойнът е смъртоносен

Това не е регулиран пазар, не е в отговорностите на властите, казва Ларс Роде

18:31 | 18.12.17 г. 16
Автор - снимка
Създател
<p>
	Ларс Роде. С<em>нимка:&nbsp;</em><em>Nationalbanken&nbsp;</em></p>

Ларс Роде. Снимка: Nationalbanken 

Почти всички централни банки и органи за защита на потребителите вече предупредиха инвеститорите за опасностите, свързани с еуфорията около биткойна и цифровите валути, но нито един досега не се е изказвал толкова драстично, колкото гуверньорът на датската централна банка Ларс Роде.

„Не посягайте натам! Биткойнът е смъртоносен“, заяви Роде пред местния радио канал DR, цитиран от Ройтерс. Ако някой обаче реши да игнорира това предупреждение, действа на свой риск, поясни Роде. „Това не е регулиран пазар. Не е в отговорностите на властите. Всеки сам си носи отговорността“, каза още той. 

По думите му инвеститорите нямат право да се оплакват, ако инвестициите им не протекат спрямо плановете им. „Гледам на биткойна като на манията с лалетата – като на излязъл извън контрол балон“, пояснява той.

Междувременно предупреждения отправи и президентът на базирания в Германия институт Ifo Клеменс Фюст. „Съветвам ви да сте внимателни“, цитира го в понеделник Neue Osnabrücker Zeitung. 

„Държавите и централните банки следва да се замислят спешно за регулация“, поясни той.

Фюст изброява редица проблеми на интернет валутите. „Трябва да се запитаме – какво се случва с трансакциите, осъществени с биткойни? Облагат ли се те с данъци, налице ли са нелегални трансакции?“, коментира той. Освен това следва внимателно да се проследи дали няма да произтекат рискове за финансовата стабилност, ако институциите започнат да инвестират в биткойни. 

Президентът на Ifo не счита за решен въпроса дали биткойнът ще се наложи дългосрочно, но „тази виртуална валута не трябва да се отписва“.

Един от мениджърите на швейцарската банка UBS Аксел Вебер, който е бивш гуверньор на Бундесбанк, счита дигиталните валути за малоценен актив. „За да се предпазят малките инвеститори, е крайно време да се намесят регулаторите“, казва той в интервю от уикенда за местния вестник NZZ am Sonntag. И дава за пример правителството в Южна Корея, където вече се правят конкретни планове за данъчно облагане.

Вебер обяснява ръста на цената само със силното търсене при ниско предлагане. Но по думите му това е грешка в конструкцията, защото „биткойнът не са пари“.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:18 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

15
rate up comment 0 rate down comment 0
khao
преди 6 години
Много добър коментар! !! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 4 rate down comment 5
hellwitch
преди 6 години
Всичкото комарджии са намерили нов начин да залагат.А за тока. Доларът и еврото са не по-малко виртуални. 98% от тях също са само компютърна памет.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 5 rate down comment 3
@@@@@
преди 6 години
Колкото и да е странно биткойна ще се превърне в страшно оръжие на хората който се опитват избягат от оковите на определени институций и хора , затова напоследък и атаката на тази НЕКОНТРУЛИРУЕМА валута е толкова силна и ще става още по-ожесточена ,,, тук въпроса е дали военните който са създали мрежата интернет няма в един момент да се възползват от *** правата си и тогава - светът ще се промени тотално
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 6 rate down comment 7
shinawatra
преди 6 години
Банкерите са поставени в zugzwang ситуяция, направо трагедия, но какво може да се очаква от глупави банкери. Ако тръгнат да забраняват - лошо, ако тръгнат да регулират твърде много - пак лошо, а най-лошото е че половината от тях (швейцарските и тези от офшорните зони) са твърдо "за" криптовалутите. А най-най-лошото, че и повечето политици са твърде склонни да се застъпят за биткойн, тъй като технологията е либертарианска и в тон с нео-либералния свят към който ни тикат, корпорациите май също са за. Май банкерите в крайна сметка ще бъдат заклани като прасета.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 22 rate down comment 9
pinoccio
преди 6 години
Все пак не бива да отричаме ползите. Един разправяше как копачките му топлели апартамента и така не давал пари за отопление. Така излиза, че заобикаляйки банките, биткойнът топли. Разнася една такава особена, криптирана топлина, от която радиаторите са студени, но иначе е топло. Така не плащаш на "Топлофикация". Така не плащаш и на банките. Така не плащаш и държавата. Така не плащаш и нищо. Един свят, в който всичко е безплатно. Затова цената на биткойна е така висока, защото ти дава свобода. Неплащането те прави свободен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 33 rate down comment 8
popo323
преди 6 години
Биткойнът не само ,че реално не е пари , но дори е нещо с отрицателен знак !Една стара технология хитро рекламирана на глупаците !За един биткойн е изхарчено огромно количество електричество , тоест е напълно безсмислено загубено това електричество , тези виртуални валути са с минусов знак , но в момента е урожаят от стригането на глупаците !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 23 rate down comment 1
khao
преди 6 години
правителствата не са излишни, некадърниците и крадците в тях обаче са... щото ако ги няма тях, тогава кво?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 18 rate down comment 3
comet
преди 6 години
Това за правителствата е ясно, ... но ако хората се стреснат че парите са без реално покритие и предстои да ги загубят съвсем (като бъдещи електронни) та започнат да си ги теглят масово от влоговете си по банките ... е тогава ще има да става каквото ... !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 40 rate down comment 9
redcretin
преди 6 години
Опасността е далеч по-голяма - хората да се усетят, че правитеолствата им са излишни ***, отдавна подминали полезността си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 15 rate down comment 3
supertrader
преди 6 години
Много късно се усещат, като удари китайски "институционални" инвеститори ще удари и европейските и американските. Хората завлечени в пирамидата са шепа в сравнение с институциите набили пари косвенно в нея, те дори не знаят за своето участие. Пак ще има - какво стана този път.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още