IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Демонетизацията в Индия е свила хазната с 5,5 млрд. долара

Въпреки това правителството вярва, че премахването на банкнотите с висок копюр си е струвало

12:02 | 22.12.17 г. 1
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Едва ли някой си е представял, че Индия ще излезе невредима от демонетизацията, предприета от министър-председателя Нарендра Моди през 2016 г. - включително и самото правителството, коментира Quartz.

Високите разходи за отпечатване на нови банкноти са изцедили хазната на централната банка, което от своя страна е довело до по-ниски приходи от дивиденти за правителството. През финансовата 2017 г. Индийската централна банка е прехвърлила само 306 млрд. рупии (4,77 млрд. долара), което е над двойно по-малко в сравнение с предишната година, заяви финансовият министър на страната Пон Радхакришнан миналата седмица. Реално разликата с 2016 г. е от 5,49 млрд. долара.

В писмен отговор на въпроси Радхакришнан допуска, че печалбата на централната банка е спаднала основно заради високите разходи за отпечатването на нови банкноти след демонетизацията. Той добавя, че до 8 декември около 50 млрд. рупии (700 млн. долара) са били изхарчени за отпечатването на нови банкноти от 500 рупии, а 13 млрд. (203 млн. долара) и 5,22 млрд. рупии (81,43 млн. долара) съответно за отпечатването на банкноти от 2000 и 200 рупии.

Освен това спадът в общите нетни приходи от лихви, по-слабата печалба от чужди източници заради поскъпването на рупията и трансферът на средства от централната банка към фонда за спешни случаи допълнително са свили печалбата ѝ.

Припомняме, че на 8 ноември миналата година правителството на Индия изненадващо обяви две банкноти с висок копюр за незаконни. В резултат на това банкнотите от 500 и 1000 рупии бяха изтеглени от системата, което доведе до остра финансова криза в икономиката. За да коригира дефицита, наложи се централната банка да отпечата нови банкноти от по 500 и 2000 рупии, чиито разходи обаче бяха по-високи. През финансовата 2016-17 г. общите разходи за отпечатването на новите банкноти са се удвоили до почти 80 млрд. рупии спрямо 34 млрд. рупии през предишната година, заяви централната банка в годишен доклад, публикуван през август.

Ако оставим разходите настрана, демонетизацията се оказва предизвикателство за индийската икономика като цяло. Тя е взела жертви включително от заетостта в Индия. Въпреки това правителството вярва, че си е струвало. Няколко икономисти твърдят, че ползите от демонетизацията ще бъдат видими в дългосрочен план под формата на намалени кешови трансакции и разширяване на данъчната основа.

В отговор на запитване правителството разкри, че отделът за данък върху доходите е успял да засили контрола си върху притежателите на черни пари и е разкрил скрити доходи за почти 80 млрд. рупии след монетизацията (ноември 2016 до март 2017 г.). Освен това активи на стойност 9 млрд. рупии (1,25 млрд. долара) са били иззети, след като засичането и отнемането на фалшиви банкноти се е увеличило.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:12 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
bigmamascandal
преди 6 години
Любопитно!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още