IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Куба затопля търговските си връзки с Русия след отдръпването на САЩ

Москва иска да върне позициите си в Куба от времето на Съветския съюз, залагайки на икономически стимули

18:33 | 19.12.17 г. 7
Автор - снимка
Създател
<p>
	Кубинска лада преминава покрай руското посолство в Хавана. Снимки: Ройтерс</p>

Кубинска лада преминава покрай руското посолство в Хавана. Снимки: Ройтерс

Стари руски лади все още могат да бъдат видени на много места в Куба – спомен от времето, когато Съветският съюз беше ментор на социалистическия остров.

От следващия месец обаче над 300 нови автомобила на марката се очаква да пристигнат в Хавана – първа такава доставка от над десет години насам. От техния производител „АвтоВАЗ“ се надяват по този начин да стимулират износа, подпомогнати с финансиране и от руската държавна банка за развитие VEB.

Стимулирани от държавата, АвтоВАЗ и други руски компании отново започват да увеличават продажбите си на карибския остров. Това е част от мащабен ход на Москва, целящ да даде нов тласък на търговските, военни и политически връзки между бившите съюзници точно в момента, в който САЩ на Доналд Тръмп започват да се отдръпват от Куба, посочва агенция Ройтерс.

Според официални данни от Москва руският износ за страната е скочил с 81% на годишна база до 225 млн. долара в периода януари-септември. Това може и да е само една четвърт от износа на най-големия търговски партньор на Хавана – Пекин, но нараства бързо.

Руският държавен нефтен гигант „Роснефт“ през май пък възобнови за първи път от началото на този век доставките си на гориво за Куба. В същото време тази събота главният изпълнителен директор на компанията Игор Сечин се срещна с кубинския президент Раул Кастро в Хавана – поредният знак, че двете страни подготвят мащабно енергийно споразумение. 

Това би било от значителна помощ за острова, след като доставките на евтино гориво от Венецуела намаляха заради икономическата криза в латиноамериканската страна.

Партньорството между Хавана и Москва обаче не се изчерпва само до енергийния сектор. Миналия месец частната руска компания Sinara достави първата партида от общо 75 локомотива на стойност 190 млн. долара в Куба. Най-големият руски производител на камиони KAMAZ също е засилил износа за острова. Паралелно с това се водят преговори за жп линии и други инфраструктурни проекти.

В интервю руският търговски представител в Хавана Александър Богатир нарече този нов период в отношенията на двете страни „ренесанс“. Според предвижданията му двустранната търговия може да нарасне до 350-400 млн. долара през тази година от 248 млн. през 2016 г., което е най-високата стойност за последните две десетилетия.

Руската търговска атака в Куба идва на фона на отдръпване от страна на САЩ при настоящия президент Доналд Тръмп. Това е промяна в американската външна политика, след като неговият предшественик Барак Обама постави началото на период на затопляне в отношенията на двете държави, по време на който значително беше облекчено продължилото с десетилетия търговско ембарго на Вашингтон.

През юни Тръмп нареди въвеждането на нови ограничения за търговията и пътуването, разочаровайки американския бизнес, който се надяваше да капитализира доскорошното разведряване в отношенията, посочва още агенция Ройтерс.

Москва на свой ред се възползва от отдръпването, опитвайки се да неутрализира американското влияние, смятат експерти. „Колкото повече се задълбочава руският отпечатък в Куба, толкова повече това ще доведе до засилени антиамерикански настроения и ще изключи американския бизнес“ от острова, посочва Джейсън Маршак, директор в Adrienne Arsht Latin America Center.

По време на Студената война Москва подпомагаше революционното правителство на Фидел Кастро с евтино зърно, техника и други стоки на стойност милиарди долари. Цялата тази помощ обаче изчезна с рухването на Съветския съюз през 1991 г. При управлението на настоящия президент Владимир Путин Москва се опитва да възстанови отношенията си с Латинска Америка и най-вече с държавите, които са нащрек за прокарване на американско влияние.

Затоплянето на връзките с Куба получи нов тласък през 2014 г. когато Русия опрости 90% от дълг на острова от времето на Съветския съюз в размер на 35 млрд. долара. Москва също така започна да финансира износа на компании, които се опитват да продават в социалистическата страна.

Тази помощ беше приветствана в Куба, където следващата година се очаква оттеглянето от властта на Раул Кастро, което ще сложи край на цяла една ера в политическия живот на страната.

Русия може и да се намира на другата половина на земното кълбо, но следите от близките й отношения с Куба все още могат да бъдат видени навсякъде на острова. По-възрастните поколения говорят руски или са учили в Съветския съюз. По време на скорошно търговско изложение в Хавана посетителите спонтанно започват да пеят руска фолклорна песен, звучаща при откриването на руския павилион. По пътищата продължават да се носят москвичи и лади, мотори Урал и камиони Камаз. Голяма част от земеделското оборудване в страната също е съветско.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 00:38 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 1 rate down comment 0
0pk
преди 6 години
При Обама нали бяха затоплили отношенията и аха да махнат санкциите, ама дойде лошия Тръмп :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 1
Стоян Петров
преди 6 години
Само не разбрах, кога Куба е била близка със САЩ та сега да се отдръпва?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 11 rate down comment 1
majnata
преди 6 години
Нищо не е станало , малко майтап не вреди ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 0
Boicho Popov
преди 6 години
Опс.. стават грешки, извиняваме се и мерси за корекцията! Хрушчов не мислим да съживявяме :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 1
veselina.vasileva
преди 6 години
Благодарим за забележката, допусната е грешка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 14 rate down comment 3
majnata
преди 6 години
Голем майтап , даже и минуси ми слагат ... бе туй да не е некоя виртуална реалност бе ... ми дай да извадим и Хрушчов за компания , а Ленче ... ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 18 rate down comment 6
majnata
преди 6 години
"В същото време тази събота главният изпълнителен директор на компанията Игор Сечин се срещна с кубинския президент Фидел Кастро в Хавана..."Ленче , абе нещо ... ?! : ))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още