IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Смартфонът е най-желаната стока на изплащане от българите през 2017 г.

Потребителите си позволяват по-голямо външно финансиране за покупка на стоки

14:52 | 20.12.17 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

През 2017 г. средната цена на най-търсените стоки, купувани на изплащане, се увеличава и води до ръст от 10% на средния размер на молбите за финансиране (770 лева). Това показва новото издание на класацията „Топ 10 на изплащане“, изготвяна от БНП Париба Лични Финанси, България, съобщават от финансовата институция.

Въпреки ръста на стойността, средният период за изплащане на покупка остава непроменен – около 12 месеца, което показва, че българите могат да си позволят и плащането на по-високи месечни вноски, смятат от компанията.

Новото издание на класацията се базира на над 330 хил. стоки, за които клиентите кандидатстват за покупка на изплащане през 2017 г.

С възстановяването на икономиката растат жизненият стандарт и доходите и хората могат да си позволят покупката на по-скъпи стоки от по-висок клас. Това се доказва от факта, че пет от десетте най-търсени продукти в класацията са с по-висока средна цена в сравнение с 2016 г., а някои от тях са много по-висок клас, констатират от компанията за потребителско финансиране.

Проучването показва, че пет от десетте най-търсени продукта в класацията са с по-висока средна цена в сравнение с миналата година, а някои от тях са много по-висок клас.

Смартфоните заемат лидерската позиция в рейтинга през тази година, като най-търсеният модел за 2017 г. е повече от два пъти по-скъп от победителя през 2016 г. 

В края на 2017 г. 16% от молбите за покупка на изплащане са за мобилни телефони. За първи път те задминават  телевизора в лятното издание на „Топ 10 на изплащане“, като първото място в годишната класация доказва още веднъж, че смартфонът е най-важното устройство за българите.

Хората най-често кандидатстват за финансиране на покупката на премиум клас устройства на средна цена 1 250-1 300 лева.

На второ място в класацията на най-търсени стоки са телевизорите, които също са по-скъпи. Победителят за 2017 г. е на средна цена 800-850 лева, което е с около 250 лева повече в сравнение с миналата година. През 2016 г. най-предпочитаният среден клас телевизор струваше средно 700-750 лева. Година по-късно модел с почти същите параметри е на цена 800-850 лева. Хората най-често са кандидатствали за 43 инча телевизори с резолюция Ultra HD и свързаност към интернет.

Същото се отнася и за климатиците. Най-търсеният модел, купуван на изплащане през 2016 г., струва между 950 и 1 000 лева. През тази година най-търсеният модел е с почти същите характеристики, но е по-скъп с около 100 лева.

От дружеството за потребителско кредитиране установяват, че такава тенденция се наблюдава и при обзавеждането за спалня и диваните. Ръст на средните цени е отчетен и в категорията "Перални машини“. Едно от обясненията за този тренд е, че хората търсят по-висок клас устройства. Другото е, че се наблюдава ръст на цените на стоките.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:25 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още